30 Mart 2007 Cuma

İSTANBUL FİLM FESTİVALİ’NDE PASOLINI

“Katolikler arasında bir ateist, faşistler arasında bir komünist,

komünistler arasında bir eşcinsel…”

İSTANBUL FİLM FESTİVALİ’NDEN EKSİKSİZ BİR

PASOLINI PORTRESİ

26. Uluslararası İstanbul Film Festivali kapsamında sinema tarihinin en aykırı isimlerinden şair, roman yazarı, ressam, düşünür ve yönetmen Pier Paolo Pasolini’nin başlıca eserlerinin gösterildiği çok zengin bir program yer alıyor.

“Şiddetli Bir Hayat” başlığıyla sunulan bu kapsamlı retrospektifte Pasolini’nin 1961 yılında çektiği ilk filmi Dilenci’den başlayarak; 1975 yapımı Salo ya da Sodom’un 120 Günü adlı son filmine kadar; aralarında Mamma Roma, Kral Oidipus, Teorem, efsanevi opera sanatçısı Maria Callas’ın muhteşem oyunculuğuyla Medea ve Domuz Ahırı ve kısa metrajlı filmleri de olan 21 filmi yer alıyor.

Yönetmenlik hayatı on beş yılı bile bulmayan Pasolini, bu kısa sürede çektiği bir dizi başyapıtla bugün sinema tarihinin tartışmasız en önemli ve en sıra dışı yönetmenlerinden biri kabul ediliyor. Pasolini 1975 yılında, İtalya'da yasaklanan Salo ya da Sodom’un 120 Günü adlı son filminin İtalya dışındaki ilk gösterimi sürerken öldürüldü. Pasolini, ölümünün üstünden 32 yıl geçmesine rağmen filmleriyle hâlâ şaşırtıcı derecede taze, öngörüleriyle tüyler ürpertici.

Pasolini’nin bazı filmlerine dikkat !

İşlediği şiddet ve cinsellik temaları yüzünden filmleri büyük ilgi ve eleştiri toplayan Pasolini’nin bugün bile tam olarak aydınlatılamamış bir cinayete kurban gitmeden önce tamamladığı son filmi Salo ya da Sodom’un 120 Günü, yönetmenin en sert, en zor, en çok tartışılan ve en tanınmış filmi. Yönetmenin peş peşe çektiği “Hayat Üçlemesi” adıyla anılan Dekameron, Canterbury Öyküleri ve 1001 Gece Masalları adlı filmleri de din, kilise ve cinsellik konularının ele alınışından dolayı tepki almıştı. Yönetmen bu filmlerinde cinselliğin bir tabu olmadığı, ayıplanmadığı ve masumiyetle özdeşleştirdiği o “güzel günleri” anlatıyor.

Festival programında Pasolini’nin uzun metrajlı filmlerinin yanı sıra başlıca kısa filmleri de yer alıyor. Bölümün en dikkat çekenlerinden birisi de Salo filminin yapımı sırasında çekilen görüntülerden kurgulanan, Bernardo Bertolucci’nin kardeşi Giuseppe Bertolucci’nin yönettiği 2006 yapımı Pasolini Yanıbaşımızda adlı belgesel olacak…

Büyük usta Pasolini’nin filmlerini görmeyen ya da tekrar beyazperdede izlemek isteyen sinemaseverler festivalin “Şiddetli Bir Hayat” bölümünü kaçırmasınlar…

PASOLINI ARAŞTIRMALARI MERKEZİ KÜRATÖRÜ’NDEN PASOLINI ÜZERİNE SÖYLEŞİ

5 Nisan Perşembe, İtalyan Kültür Merkezi, saat 17.00

Konuşmacı : Loris Lepri

İstanbul Film Festivali kapsamında ayrıca Pasolini üzerine 5 Nisan Perşembe günü İtalyan Kültür Merkezi’nde bir söyleşi gerçekleştirilecek. Söyleşinin konuşmacısı bir Pasolini uzmanı: Sinema Tarihi mezunu, Bologna Sinemateki “Pasolini Araştırmaları Merkezi”nin küratörü Loris Lepri. Lepri, Pasolini’nin sanatçı kişiliği ve eserleri üzerine daha önce Floransa, Milano, Roma, Ravenna, Krakov ve Meksika’da da konferanslar verdi.

Ayrıntılı bilgi için: www.iksv.org/film

0 yorum:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best Web Hosting Coupons