19 Şubat 2007 Pazartesi

Turizm Adıyla Orman Tahsisi Sona Erecek

Bu aralar sevindirici haberler arka arkaya geliyor. Daha önce Turizm Teşvik Kanunu hakkındaki değişiklik önerilerimizi paylaşmıştım. Bu konuda Sorgun Platformu'nun çalışmaları sürüyor. Ancak varolan yasa dahi Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yaptığı orman tahsisleri ile ilgili sorun görmüş olacak ki Danıştay yürütmeyi durdurma kararı verdi. Dolayısı ile Bakanlık da ön iznini vermiş olduğu bütün tahsisleri iptal ettiğini açıkladı. Konu ile ilgili Sorgun Platformu'nun Basın Açıklaması ise şöyle:

Your browser may not support display of this image.

Turizm Adıyla Orman Tahsisi Sona Erecek

2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu, yürürlüğe girdiği 1983 yılından bu yana turizmi geliştirme adıyla yapılan orman katliamlarının sorumlusudur! Doğa gönüllülerinin “Tahsis Yasası” olarak adlandırdığı kanunda 2003 yılında yapılan değişiklikler, bu katliama büyük hız kazandırmıştır! Kanunun 8.maddesine dayanarak son iki yılda verilen ihale ilanlarının sayısı 335’tir! Madde 8, kanunun doğrudan ve açıkça ormanları hedef alan maddesidir! Bu tahsis ilanlarının 22’si Sorgun Ormanı gibi büyük çaplı tahsislere sebep olan “golf turizmi ve golf sahası” adıyla verilmiştir.

Sahaları tamamlayıcı tesis olarak 60 ayrı otel/turistik tesis ilanı da aynı kapsamda verilmiştir.Tüm bu kötü gidiş karşısında, gönüllülerin tahsisler için ayrı ayrı açtıkları davalar başarıya doğru giderken, alınmış olan bir mahkeme kararı, sorunun kökenine inerek, Sorgun Ormanı, Bordum, Çeşme gibi ön izin verilmiş tahsisleri bir süreliğine durdurmuştur! 2005/5371 dosya numarası ile Danıştay 6.dairede görüşülen “Madde 8’in Anayasaya aykırılığı” öne sürülerek Antalya Barosu tarafından açılmış olan dava olumlu sonuçlanmıştır.

Mahkeme söz konusu madde ve sebep olduğu orman tahsislerinde kamu yararının söz konusu olmadığını, dolayısıyla madde ve tahsislerin Anayasa’nın 169.maddesine aykırılık teşkil ettiğini kabul etmiştir. Dava, Anayasa Mahkemesi’nde görüşülmek üzere sona ermiş ve Anayasa Mahkemesi nihai karara varana kadar maddenin yürütülmesi durdurulmuştur. Bu kararla birlikte, Anayasa Mahkemesi kararı sonuçlanana kadar yeni tahsis yapılamayacak olması bizlerin yüreklerine su serpmiştir. Ancak, karar kesin izin verilmiş tahsislere etki etmeyecektir. Bu nedenle bizler, kesin inşaat izni verilmiş tahsislerin iptali için mücadelemizi sürdüreceğiz. Üstelik, bakanlık kararın temyizi için başvuruda da bulunmuştur.

Sağduyu sahibi mahkeme üyelerine yürekten teşekkürlerimizi sunuyor, hukuki süreç sonunda ilgili maddenin iptali kararının verileceğine yürekten inanıyoruz.

SORGUN PLATFORMU

www.sorgunplatformu.org,

sorgunplatformu@gmail.com

sorgunormani@yahoogroups.com

İletişim: Işıl ETEŞ (05054084482)

0 yorum:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best Web Hosting Coupons