25 Kasım 2006 Cumartesi

Çizgi Roman:Dokuzuncu Sanat*

Çizgi romanlar kimileri için eskilerde kalan bir nostaljiyi çağrıştırsa da aralarında benim de bulunduğum bir kesim tarafından düzenli olarak takip ediliyor. Bu kesimin tercihleri farklılık gösterse de çizgi roman tutkusu onlar için sürekli doyurmaları gereken bir ihtiyaç. Bağımlılık yaratan herhangi bir madde gibi, elde edilemediğinde acı veriyor. Çoğunlukla çevreleri tarafından eski çocukça tutkularından kopamamış kişiler olmakla suçlansalar da, çizgi romanların büyüsüne kendilerini kaptırdıkları anda kulaklar bu serzenişleri duymamak için tıkanıyor ve hayal gücünün hükümdarlığı başlıyor.

Çizgi romanlar, çoğunlukla 3 grupta inceleniyor:

1.Amerikan Ekolü, Hellboy, Avengers, Spiderman, Conan, X-Men, Batman, Red Sonya, Daredevil, Elektra, Iron First vb.( Marvel Şövalyeleri) gibi karakterleri içeriyor.

2.İtalyan Ekolü:Tommiks (1951-1967, İtalya , EsseGesse Stüdyosu), Zagor (Sergio Bonelli ve çizer Gallieno Ferri), Texas (1954, Giovanni Sinchetto, Dario Guzzon, Pietro Sortaris), Mister No (1975, Nolitta & Ferri), Martin Myster(1982,Yazar:Alfredo Castelli Çizer:Giancarlo Alessandirini), Magico Vento (Sergio Bonelli), Jonathan Steele (Sergio Bonelli), Dampyr (Mauro Boselli) vs. ise İtalyan ekolüne ait kahramanlar olarak dikkat çekiyor.

3.Avrupa ekolünde ise Asterix (1959, Fransa, Rene Goscinny), RedKit - Lucky Luke- (1947, Belçika, Morris,), Tenten (1928, Belçika , Hergé,), Corto Maltese (1974-1975, İtalya, Hugo Pratt) yer alıyor. (Corto Maltese hakkında çok daha ayrıntılı bir derleme hazırlamayı planlıyorum.)

Çizgi romanların sinema uyarlamaları ise bu kahramanları daha geniş kitlelere tanıtabilme imkanı verse bile onları düzenli olarak takip eden ve hayallerinde bu kahramanları canlandıranlar için çeşitli handikapları da beraberinde getiriyor. Çizgi roman uyarlamaları kimileri tarafından çocuksu ve şiddet içerikli abuk subuk aksiyon filmleri olarak değerlendirilip gereken değer verilmiyor. Çizgi roman öykülerinin senaryolaştırılırken sinemada daha fazla izleyici çekebilmek uğruna şiddet sahnelerinin arttırılması bunun sebeplerinden biri. Seyirci bu içerikteki bir filmde yer alan karakterden tiksinip, orjinaliyle tanışmayı reddedebiliyor. Ya da tam tersi beyaz perdede izlenip sevilen karakter çizgi roman olarak da kişinin hayatında yerini alıyor. Başarılı olan uyarlamaların devam filmleri de çekiliyor ve seri haline getiriliyorlar. Bunun en önemli örneklerinden biri X-Men. X-Men son yıllarda vizyona giren çizgi roman uyarlamaları içinde en başarılı olanlardan biri. Çizgi roman okuyucularını ve serüvensever izleyicileri memnun ettiği gibi, yapımcılarına 300 milyon dolar kazandırdı. Daredevil (Korkusuz,Mark Steven Johnson,2003) ise beğeni toplayan bir başka uyarlama. Sam Raimi (Spider-Man), Ang Lee (Hulk) gibi saygın yönetmenlerin de çizgi romanları sinemaya aktarmaları eklenince çizgi roman kahramanlarına ilgi de artıyor. Tenten vs. çizgi roman kahramanlarını beyaz perdede görmek yakın zamanda mümkün olacak. Tabi çizgi roman uyarlaması denince Asterix serisini unutmak olmaz: “Asteriks ve Oburiks Sezar’a Karşı (Astérix et Obélix contre César, 1999) ve Astériks ve Oburiks: Görevimiz Kleopatra(Astérix et Obélix:Mission Cléopatre, 2002) epeyce beğeni toplayan seriler. Yakın zamanda gösterime giren ve büyük ilgi gören “V for Vendetta “ (1981, Yazan:Alan Moore Çizer: David Lloyd) James Mcteigue tarafından sinemaya uyarlandı ancak Alan Moore’un olumsuz tepkisi ile karşılaştı.

İstanbul'da çizgi roman temin edebileceğiniz mekanların başında Kadıköy Çarşısı geliyor. Postanenin hemen yanındaki pasajın alt katında sadece eski ve yeni çizgi romanlar satan sahaflar bulunmakta.Bunlardan biri de ''Büyülü Rüzgar.'' Gerçekten bu küçük dükkana girince raflardaki binlerce çizgi roman sizi eski günlere götürüyor. Siz aradığınızı bulmaya çalışırken misafirperver sahipleri ile hoş bir sohbet başlıyor. Son gidişimdeki sohbetimizde çizgi roman okuyucularının taleplerinin yaş gruplarına göre değiştiğinden, Amerikan Ekolü müdavimlerinin 25 yaş ve altı, Avrupa ve İtalyan ekolü müdavimlerinin ise orta yaş ve üzeri kesim olduğundan, gene de bu konuda da bir yaş sınırı koymanın zor olduğundan bahsettik. Türkiye'de çizgi romanın sadece belli bir kesime hitap ettiğinden, örneğin İtalya'da bir çizgi roman 300.000 cilt basılırken ülkemizde bu sayının sadece 3000 adet olduğundan konuştuk. Ah, ah, nerede o eski kahramanlar niye bir bankta yan yana oturan 2 ihtiyar gibi hayıflandıktan sonra Asteriks'in köpeği İdefix'in çevreciliğinden, Tenten'in kitleleri peşinden sürüklemiş olmasına karşılık ırkçı öğeler içerdiğinden, Neil Gaiman tarafından kaleme alınan ve Dave McKean, Kelley Jones gibi ünlü çizerlerin çizdiği Sandman'in büyüsünden konuştuk. Sonuç olarak cüzdanım hafiflemiş olarak,fakat mutlu-mesut ayrıldım dükkandan. Asteriks ve Kleopatra macerasını da koleksiyonuma ekleyerek...**

*Çizgi Roman Morris tarafından 9.sanat olarak betimlenmiştir. 8.'i ne ola ki diye sorarsanız karikatür olduğu söylenir.

**Büyülü Rüzgar'da çizgi roman fiyatları yeniler için:2.500.000-20.000.000, eskiler içinse 1.000.000-50.000.000 arasında değişiyor. Dip Not: Çizgi Roman dünyası çok geniş kapsamlı. Bu yazı yalnızca bilgilendirme amaçlı olup yazarının bilgisi dahilinde olan çizgi romanları içerir. Çok daha ayrıntılı bilgiyi koleksiyoncularından bizzat sorarak, sahaf raflarını karıştırarak ve internette doğru kaynaklardan edinebilir, bizimle de paylaşabilirsiniz.:)

Kaynak: 1.http://www.cizgiroman.gen.tr



2.http://www.kirjasto.sci.fi/hugoprat.htm



3.Anılar, deneyimler, gezintiler :)

2 yorum:

linda dedi ki...

23 olmus kardesım. sımdı soyle bır sey var. yukardakı lısteye kesınlıkle Amerıkan ekollerının ıcıne Sand Man ı eklemen lazım.hayır sart yanı eger bu yazının bır yerınde de bahsetmeyı unutsaydın kesın geldıgımde atlamıstım uzerıne :) neyse sen eklersın. hatasız olmak lazım. sand mane saygıyı unutmamak lazım. hatta spawn ı orda gormedım sanıyorum arada onu da ekleyı ver. oyle vs s demekle gecırılıcek gıbı degıl bu ısler degılmı ŞEKERİMMMMM

hehehe. öpüyorum senıııııı.

Linda

Ezgi dedi ki...

Minik ponponum, yaşımı hatırlatıp durma istersen.:)

Çok haklısın, çizgi roman öneklerini kısaca özet geçmek zorunda kaldım, aslında Amerikan ekolünden ziyade Avrupa'yı sevdiğimi bilirsin ama Sandman bir başkadır elbette.

Türk çizerler derlemesi de yapmadım, bu konuda ayrı birkaç yazı hazırlamak gerekecek, deftere not alındı. Ve hatta sinema-çizgi roman ilişkisine de değinilebilir, gene çok üstünkörü özetledim.

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best Web Hosting Coupons