5 Haziran 2009 Cuma

"Yüzde Yüz El Yapımı" Defterler


Yazıp çizme işini bizim gibi hayatlarının olmazsa olmazı kılan insanların çantasında mutlaka bir ya da birden fazla defter vardır. Benim için bu defter konusu daha çetrefilli. Küçüklüğümden beri elime geçen her türlü ıvır zıvırı bir nevi kayıt altına alıyorum. İnsanların kendilerine özgü notlar aldıkları defterlere bakmak en büyük keyiflerimden biri.



Bizim çatlaklar grubunun en yaratıcı ve müşkülpesent üyesi Linda, bir süredir birbirinden özgün ve eğlenceli defterler tasarlamakta. Linda'nın kendi illüstrasyonları ile süslenmiş moleskine'ler ya da sayfa kesimlerinden dikişine kadar hepsi el emeği olan çizgisiz defterler uzun zamandır kurduğum defterlerin kraliçesi olma hayaline biraz daha yaklaştırıyor beni.



Yıllar sonra evimi karıştıran birinin sayfalarından tasarımına, içindeki notlardan anlattıklarına kadar çok özel olan bu defterleri bulduğunda yüzdeki ifadeyi merak ediyorum. Sorarsa "defterler dünyanın en iyi tasarımcılarından birine ait, çok değerliler..." diyebilmek ise bir diğer mutluluk rüyam.



Yukarıda fotoğrafını gördüğünüz "Manifest" moleskine'i başta olmak üzere Linda'nın yaratımlarına buradan ve buradan ulaşabilirsiniz. Bu arada bu defterin üzerindeki illüstrasyonun Linda'nın iki gözü de kör ama afacan kara kedisi Veysel'e ait olduğunu ve boyun kısmında gördüğünüz kalbin gerçekten var olduğunu ilginç bir detay olarak eklemek istiyorum. Hani gönül gözüyle görüyor derler ya, o hesap. Bizim Veysel kapkara tüyle kaplı boynunun ortasındaki beyaz kalp ile dünyanın en tarz kedilerinden biri.


Not: Linda, bu iki dükkanına koymadığı tasarımları Flickr'da sergiliyor. İyi bir çocuk olursanız belki sizinle bunları da paylaşır.


Not 2: Laf arasında İstanbul'daki "Moleskine Detour" sergisinden de bahsetmeli sanırım. "Bir defter yalnızca bir defter değildir" felsefesine gönülden inanan biz faniler için Karim Rashid, Rod Arad, Atonio Marras, Rose Lovegrove gibi sanatçıların "yeniden yarattığı" kişisel not defterlerinin sayfalarını karıştırmak hoş bir deneyim olsa gerek. Sergi 21 Mayıs-22 Haziran tarihleri arasında Santral İstanbul'da gezilebilir.

0 yorum:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best Web Hosting Coupons