14 Haziran 2009 Pazar

Susuz, yapay aromasız ve gıda boyasız "gerçek" dondurma


Bazı ustalar vardır, adlarının sürekli anılmasını hakederler. Bostancı'daki tezgahında yıllardır meyveli dondurmanın hasını imal eden Yaşar Usta'da bu ustaların en önde gelenlerinden biridir. Bundandır ki, her yaz başında naçizane yazarının meyveli dondurma sezonunu açmasıyla Alternatif-İstanbul'da yerini alır, az önce yenen cevizli, kayısılı ve kavunlu dondurmanın tadı damaktan gitmemişken eller gökyüzüne açılıp Yaşar Usta'ya sağlıklı ve zinde bir ömür dilenir. Ve tabi ki dondurma tezgahı için de bol bereket...


2007'nin yazında Yaşar Usta'nın çilekli dondurma yapışını görüntülemiş, burada yayınlamıştım. Maharetli usta, ayıkladığı ve temizlediği çilekleri şekerle birlikte kıvamlandıryordu, içine süt, su ya da yapay aroma hiçbir şey katmadığına ben şahidim! Zaten dondurmanızdan bir kaşık alıp da dilinizin üzerinde gezdirince diğerlerinden farkını anlamamışsanız ya domuz gribisinizdir, ya da iyiye iyi demekten aciz domuz inadınız vardır.


Yaşar Usta, işinin ehli olan her usta gibi tatlı-sert biri. Kendisinden vanilyalı dondurma isteyen birine "bende aroma bulunmaz, kaymaklı dondurma var" diye gözümün önünde tabiri caizse "ayar vermişliği" var. Çikolata sosu - fındık gibi eklentiler ancak fabrikasyona yakışır, sormaya bile cüret etmeseniz iyi olur. Bizim dondurmacı Yaşar Usta'nın şahsına münhasır tavrı bana "Bizim Aile" filminde Münir Özkul'un canlandırdığı adaşı Yaşar Usta'yı hatırlatıyor. Her an "Sen büyük patron, milyarder, para babası, fabrikalar sahibi Saim Bey. Sen mi büyüksün? Hayır ben büyüğüm, ben, Yaşar Usta..." deyiverecekmiş gibi geliyor...



Yazıda kullandığım fotoğrafı ikinci paragrafta bahsettiğim yazıda kullanmıştım. O yazıdaki bilgileri biraz güncellemekte fayda var. Dondurmanın kilosu 25 lira. Yaşar Usta eviniz uzaksa dondurmanın akıp bulaşmadan sağ salim ulaşması için paketinizi korumalı bir kutunun içine koyup teslim ediyor.



Yaşar Usta'nın dondurma tezgahının yerine gelince... Açık adres, Ali Nihat Tarlan Cad. No: 34/2, Bostancı Tarif ise, Minibüs yolunda Shell benzin istasyonu’nun karşı sokağı, Biberoğlu fırınının bahçesi.


Önemli not: Bu yazı tamamiyle özgür irademle yazılmıştır. Az önce Yaşar Usta'dan aldığım top top cevizli dondurmanın ve eve dönerken yiyeyim diye elime tutuşturduğu 2 top kayısılı dondurmanın üzerimde tesir edici hiçbir etkisi yoktur, yoktur, yoktur.


0 yorum:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best Web Hosting Coupons