12 Haziran 2009 Cuma

Gerçek Ekmeğin İzinde


Haddim olmadığı için gıkımı bile çıkarmadığım, ama gelen her mesajı büyük keyifle okuduğum bir e-posta grubuna üyeyim: Kaybolan Tatlar. Bu akşam bu gruptan gelen bir iletiyi buraya almadan edemedim, çünkü "ekşi mayalı ekmek" ve "halk ekmek" çocukluğumun hatıralarında çok önemli bir yer tutuyor. Hala ne zaman Vakfıkebir ekmeği görsem, ya da görmeme bile gerek yok, adının geçtiğini duysam ağzım sulanır.



Bilir misiniz bilmem, hipermarketlerden aldığımız ürünlerin gerçek olup olmadığını sorgulayan, endüstriyel gıdalarla arası fevkalade kötü, "Slow Food / Yavaş Yemek" anlayışını düstur edinmiş bir oluşum var Türkiye'de, adı Fikir Sahibi Damaklar. Bu oluşum, adına "şehirli insan avcılığı" adı verdikleri bir dizi eylem gerçekleştiriyorlar. Eylem diyorum, zira etrafımızı çeviren onca gıda kalantoruna karşın "gerçek" olanı talep etmek, bununla da kalmayıp üretmek aktivist bir ruh ve insancıl bir zeka gerektiriyor.


Fikir Sahibi Damaklar'ın son eylemi ise ekmek üzerine. "Gerçek gıdanın izinde: ekmek" adını verdikleri bir dizi sorgulamanın, araştırmanın ve mutfakta geçen saatlerin ardından projenin sonuna yaklaşırken elde ettikleri deneyimi somut anlamda paylaşmak istiyorlar. Ocak ayında başlayan ekmeği tanıma süreci, mayanın oluşumunu öğrenme, ekmeğin maya tutması, değirmende unun öğütülmesi, gerçek ekmeğin yapılışını gerçek bir fırında izleme ve çocukları market raflarında satılan ekmeklere karşı bilgilendirme gibi etkinlikleri kapsamış. Yetmemiş, Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği ile "Ekmeğine Sahip Çık" adı ile tam 7 hafta süren bir proje başlatmışlar.


Dün, 7 haftalık bu çalışmanın son günü imiş. Üretilen ekmekler bugün (cumartesi) çocukların da katılımı ile son kez Şişli Feriköy'deki %100 Ekolojik Pazar'da sunulacak. Tabi Fikir Sahibi Damaklar oluşumu için gerçek gıdayı tanıma süreci ekmekle sınırlı kalmayacak. Önümüzdeki dönemlerde genetiğinin değiştirilip değiştirilmediği çok tartışılan tohum ve içine katılmayan şey kalmayan şeker gibi konuları ele almayı planlıyorlar.

0 yorum:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best Web Hosting Coupons