5 Mayıs 2010 Çarşamba

Uçun Uçun!



Gecenin sonundan mı başlamalı? Göbek atmaktan şişmiş ayaklar, kırmızı kurdale ile bağlanıp dilek ağacına bağlanan dilekler, içimizden dilek tutularak atlanan ateşler. Ahırkapı Hıdrellez Şenliği, sokak aralarında yapıldığı günlerdeki kadar olmasa da geçen seneye nazaran çok daha müzik dolu, hayat dolu, keyif doluydu.


Dün geceyi anlatmalı şimdi. Yediklerimiz, içtiklerimiz bizde kalmalı. Dinlediğimiz müzikleri anlatmalı. Örneğin, benim Ederlezi'nin ilk notalarını duyduğumda gözlerimi kapayıp bir an öylece kaldığımı. Dünya üzerinde o an Ederlezi'yi kaç kişi dinliyor diye düşündüğümü. Boşnakça, Romence, Sırpça, Hırvatça, Makedonca, Yunanca ya da Türkçe. Hangi dilde, hangi sözlerle söyleniyor, dünya üzerinde kaç kişi baharın gelişini umut ederek kutluyor? Kimler hüznünü, sıkıntısını gül ağaçlarının dibine gömüp sulara bırakıyor? Kaç kişi bereketli topraklara türküler söyleyerek teşekkür ediyor? Ben bunları düşünürken, o an etraftaki tüm sesler sussun istediğimi. Müzikle deliren halk bilgesi Zorba'ya ve Sereth Irmağı'nın efsanesini anlatan Panait Istrati'ye inceden ve sessiz bir selam taksimi geçtiğimi. Hepsinin ruhlarına ağıt ve türkü niyetine Ederlezi'yi gönderdiğimi. Gecenin sonunda Üsküdar'a yol alan motorda papuçlarımı çıkarıp şişmiş ayaklarımı farkettiğimde uzun zamandır böylesine eğlenmediğimi anımsamamı. Uyumadan önce, son bir dilek dileyip Hızır'ın bizim buralara da uğramasını dilediğimi de eklemeli.

Hıdrellez gecesinin sabahı, yani bu sabah, anne babalar çocuklarına uyanın demezlermiş. Uçun, uçun! derlermiş. Yeni güne, yeni mevsime umutla başlamak için olsa gerek. Hıdrellez'de nasıl davranılırsa bütün senenin öyle geçeceği inancından da olabilir. Öyleyse, dileğe uyun ve uçun, uçun haydi!



Günden Notlar;


- Dün gece çok oynadık diye bugün iki seksen yatacak değiliz. Zira Balans Jolly Joker bu akşam Makedonyalı Çingene grubu Koçani Orkestar'ı ağırlıyor. Oynak ritimler, insanın aklını başından alan klarnet nağmeleri, kıvrak Balkan havaları. Dün geceden hala enerjiniz kaldıysa, onu da Balans Jolly Joker'e bırakmaya hazır olun!


- Selim Sesler'i her dinlediğimde "heyt be, nefesine kuvvet usta" diye bağırasım gelir. Siz de klarnete dayanamayanlardansanız, yolunuzu Taxim Live'a düşürün. Selim Sesler klarnetiyle baş köşede döktürürken, siz yeni baharın şerefine kadeh kaldırın.


- Bana bu kadar eğlence yeter derseniz, Ghetto'da İstanbul Arabesque Project performansı sizi bekler. Ne de olsa, her varyetenin sonunun damardan bir şarkı ile bitmesi adettendir.



- Operanın mabedi La Scala'nın 25 yıl primadonnalığını yapan opera sanatçısı Leyla Gencer'in Milano'daki evinin aynısı İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın Şişhane'deki yeni binası Deniz Palas'ta yeniden düzenlenmiş. Leyla Gencer Evi, Carsamba, Persembe, Cuma ve Cumartesi gunleri 11.00-16.30 saatleri arasında önceden rezervasyon yaptırılarak gezilebilecekmiş.


- La Blogoteque. Geç buldum, daha çok okurum.


Dip Sos: Fotoğraflar Ozan E. Berberoğlu'na ait olup sitede yayınlanmak için izninin alınmasına lüzum görülmedi.

0 yorum:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best Web Hosting Coupons