21 Mayıs 2010 Cuma

İstanbul'un Kapalı Kapıları Açılıyor








Geçtiğimiz gün Karaköy'de dolaşırken dikkatimi çekiyor. Ortalık yangın yeri gibi. Öyle çok girilmeyen, kapısı zincirlerle bağlanmış ve terkedilmiş bina var ki, insanın içine hüzün çöküyor. O binaların orada daha ne kadar duracağını bilmemek, yıkıldıklarında yerine dikilecek ucubik yapıları düşünmek de hüznü katlıyor.








İstanbul'da biz zavallı halka kapalı olan yüzlerce bina var. Hepsi hepsi İstanbul'da yaşananların tanıkları, ama biz İstanbullular kapılarından içeriye giremiyoruz. Kimimiz, bu binaların değerini bilir, onlara bir kez olsun dokunabilmek isterken, kimimiz önünden kayıtsızca geçip gidiyor. Kimimiz ise, binanın gözünün yaşına bakmadan kirletiyor, yıpratıyor ve yıkıyor.









22-30 Mayıs tarihleri arasında İstanbul’da olağan koşullarda ziyaret edilmesi mümkün olmayan ya da ziyaret için özel izin alınması gereken tarihi ve mimari öneme sahip bina ve mekanların halkın erişimine açılacak olması olumlu bir gelişme olabilir, ancak bir o kadar da ironik bir durum. İstanbul'un yıllar boyunca gelişiminin tanığı olan yapılara özel izinlerle girebiliyor olmamızı sorgulamanın zamanı geldi artık.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında, Arkitera Mimarlık Merkezi'nin organize ettiği ve BUILdIST Yapı Malzemeleri Fuarı’nın desteklediği Açık Kapı Festivali bu sorgulamaya vesile olabilir. Festival kapsamında her gün önünden geçtiğimiz ama kapısından çoğu zaman bakmayı aklımıza bile getirmediğimiz Camialtı Tersanesi, Fener Rum Patrikhanesi, Ahırkapı Feneri, Deniz Palas, Selimiye Kışlası, Haydarpaşa Garı, SSK Zeyrek Binası, Yenikapı Marmaray Kazıları, Alman Konsolosluğu, Karaköy Yolcu Terminali ve Heybeliada Ruhban Okulu gibi yapılar ziyaret edilebilecek.


İstanbul 2010 Ajansı’nın gönüllü kadrosunda yer alan üniversite öğrencilerinin de aktif olarak çalışacakları Açık Kapı Festivali süresince, belirlenen yapılar rehberlik yapan gönüllüler eşliğinde ziyaret edilecek. Ziyaretler, acikkapi.arkitera.com internet sitesinden kayıt yaptıran kişilerce oluşturulacak sınırlı sayıda gruplar ile dokuz gün boyunca belli saatlerde gerçekleştirilecek.


Açık Kapı Festivali kapsamında gezilebilecek binalar:


Heybeliada Ruhban Okulu


Büyükada Splendid Otel


Mısır Apartmanı


Ortaköy Camii


Dolmabahçe Camii


Tophane Camii


Haydarpaşa İngiliz Mezarlığı


Taksim Aya Triada Kilisesi


Bulgar Kilisesi


Tabanlıoğlu Mimarlık Ofisi


Levent Loft Binası


II. Selim Türbesi


Borusan Müzik Evi


Atlas Pasajı İstanbul 2010 AKB Ajansı


Lütfi Kırdar Kongre Sarayı


Florya Atatürk Köşkü


Santral İstanbul


Süreyya Opera ve Konser Salonu


Sepetçiler Kasrı


Hasanpaşa Gazhanesi


Bilgi için:

0212 270 52 32

0216 355 07 22

0 yorum:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best Web Hosting Coupons