15 Ocak 2011 Cumartesi

Money For Nothing'e Sansür




Yasakçı zihniyet konusunda yalnız değilmişiz diye sevinir misiniz yoksa dünyanın hal ve gidişatına bakıp tıksırıncaya kadar içer misiniz, size kalmış. Son günlerimizin en alevli tartışma konusu olan yasaklara bir yenisi daha eklendi. Kanada'da hükümete bağlı Yayın Standartları Kurulu, Dire Straits'in Money For Nothing şarkısının radyolarda çalınmasını yasakladı.


Dire Straits'in 1985 tarihli Brothers In Arms albümünde yer alan Money For Nothing'in aradan geçen 25 yıldan sonra yeniden yasaklanmasının nedeni ise, şarkı sözlerinde eşcinselleri rencide ettiği belirtilen ifadenin olması. Yayın Standartları Kurulu, ırkçı ve seksist söylemlere karşı bu yasağı getirdiğini açıkladı.


İlk yayınlandığı günden itibaren sözleri seksist ve homofobik olmakla eleştirilen Money For Nothing'in sonradan yayınlanan bazı kayıtlarında sözlere makyaj yapıldığı görülmüş, ibne anlamına gelen faggot ifadesi yerine argoda motherfucker'ın kısaltması olarak kullanılan mother eklenmişti. Restaurantlarda ve halka açık alanlarda çalınan versiyonu da faggot'suz versiyondu. Dire Straits üyesi Mark Knopfler, 21 Kasım 1985'te Rolling Stones'a verdiği bir röportajda gay bir gazetenin gay editöründen eleştiri aldıklarını ve editörün kendilerini belden aşağı vurmakla suçladığını söyleyecek ve ekleyecekti: "Dünyada aptal insanlar olduğu kadar, aptal gayler de var. Bu da demek oluyor ki, söyleyeceğinizin birden fazla anlama gelmemesine izin vermemek için direkt söylemeniz gerekiyor."


Kanada'dan gelen son yasaklama kararına Mark Knopfler'ın tepkisini ise grubun klavyecisi Guy Fletcher websitesinde şöyle açıkladı: "Mark bana Kanada'da yayınlanacak versiyonda faggot (ibne) sözcüğü yerine fudger (saçmalayan, abartan) kullanacağını açıkladı."


Görünen o ki, Money For Nothing üzerinden yürüyen tartışmalar Kanada'dan gelen bu haberle daha da sürecek gibi. Yasaklarla ve kısıtlamalarla boğuşan eşcinsellerin ise bu yasaktan memnun olup olmadıkları benim şahsi merakım.


Kaynak


Rolling Stones


Vikipedia






0 yorum:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best Web Hosting Coupons