24 Eylül 2009 Perşembe

U2: Git, Git, Git, Gitme Dur Ne Olursun


Bugün öğle saatlerinde ajanslara ulaşan bir haber, insan hakları ihlalleri nedeniyle yıllardır Türkiye'ye gelmeyi reddeden U2'nun 6 Eylül 2010 tarihinde İstanbul Olimpiyat Stadı'nda konser vereceğini cıvıldıyordu. Sabah Hürriyet Gazetesi'nde Egemen Bağış'ın Bono'yu bir kenara çekip "Bak Bono'cum, eğer İstanbul'da konsere gelirsen, söz sana Büyük Boğaziçi Pavyonu'nu, aman Köprüsü'nü sana tahsis ederim" dediği, buna karşılık Bono'nun da "Aklıma İstanbul deyinde crossroads/kıtaların buluşma noktası geliyor, çünkü ben sıkıcı bir insanım. İstanbul deyince bile aklıma klişeden başka bir şey gelmiyor. İnsan haklarını da savunuyorum ama işte sosyal sorumluluk olsun diye. Eğer Boğaz'ı kapatırsanız seneye söz, İstanbul'dayım" minvalli sözler ettiği haberi yer almaktaydı.Tabi daha diplömatik bir dille konuşulmuş, haberlerde de bu dile uygun yazılmış olabilir. Bence kesin bu şekilde konuştular ya, neyse.

Bono deyince benim aklıma yıllar önce kızının bir yerlere verdiği demeç geliyor. Bu Bono, hani çılgın rockstar ya, kızını okula bırakırmış ama üzerinde pembe bornozuyla. Üstelik iç çamaşırı da giymeden. Düşünsenize, lisedesiniz, babanız pembe bornozu dışında takım taklavat açık bir şekilde beslenme çantanızı uzatıyor. 80 yaşına kadar psikiyatriste gitseniz yine de geçmez bıraktığı iz. (şimdi link vereceğim, bir türlü kaynağını bulamadım. hani ne denli dürüst bir tip olduğumu bilmeyen binlerce kişi de uyduruyorum sanacak.)



O gün bugündür Bono fakirlerdi, insanlardı, çoluk çomalak haklarıydı dedikçe kızını düşünürüm. Kızının yerinde olsam, "baba" derdim, "önce benim karizmayı yerle bir etmeseydin yahu."



U2 iyi bir rock grubu mu? Ona edecek lafımız pek tabi yok. Geçenlerde Radikal'den Muhsin Akgün yazdı Londra konserlerini ballandıra ballandıra. Ağzımızın suyu akmadı mı, aktı. Bir gelseler de, ölmeden görsek dedik mi dedik. Gün seneye 6 eylül 2010'muş meğer. Olay resmi ağızlardan (İKSV ve Pozitif) aynı anda onaylanınca şüphe kalmadı.


Tabi haberin ulaşmasıyla U2 karşıt gösteriler de başladı. Biz demokratik bir platform olduğumuzdan bunları da yazmaktan imtina etmiyoruz. Bu karşıt grup, çeşitli mecralarda toplaşıp "hani insan hakkıydı tüm gelmeme bahanen, Türkiye'de bu sorun çözüldü de mi geliyorsun yalancı Bono?" demekteler. Kendilerine Facebook denen yerde üs kuran grup şimdiden pek çok yandaş kazanmış durumda. Hani ben de hak vermiyor değilim kendilerine ama asıl olay Bono'nun kızına ettikleridir, gerisi yalan.




Ne olursa olsun, Where the streets have no name'i çalarlarsa Olimpiyat Stadı'na gitmeyi belki göze alabilirim. Kim olursa olsun, yeni çıkan albümler için yapılan her turneye allerjim var. Biri setlist'i çalabilir mi?



0 yorum:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best Web Hosting Coupons