22 Eylül 2009 Salı

MÜ-YAP'a Gerilla Usulü Protesto: Özgür Müziğe Dokunma!

Image Hosted by ImageShack.us

Last Fm ve Myspace'in telif haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle MÜ-YAP tarafından yapılan şikayet sonucu kapatılması, geçtiğimiz birkaç güne damgasını vuran internet ve ne yazık ki sansür haberlerinden biriydi.


Bu iki sitenin kapatılmasının ardından, bir dağıtım şirketine bağlı olmayan ve bu nedenle dinleyicilerine doğrudan ulaşmayı tercih eden bağımsız müzisyenler ve dinleyiciler karara tepki gösterdi.


Herkesin ortak noktada buluştuğu 2 gerçek vardı ortada: İlki, Türkiye'de bilişim kanunlarının yetersizliği ve bu kanunları uygulayacak olan bilişim mahkemelerinin olmayışı nedeniyle, aklına esenin internet sitesi kapattırabiliyor oluşunun trajikomikliği, ikincisi ise, MÜ-YAP denen ve kendisini müzik yapımcılarının haklarını korumaya adadığını iddia eden STK'nın bağımsız müzisyenlere vurduğu darbe.


Aradan fazla geçmeden MÜ-YAP'tan gelen açıklama ise, durumun komikliğini daha da arttırır nitelikteydi. MÜ-YAP, kapatma başvurusunu Last Fm ve Myspace ile telif hakları anlaşmasının bir türlü sağlanamadığı için dikkat çekmek için yaptığını, çünkü bu iki firmanın da Türkiye'de ofisleri olmasına karşın Türkiye'yi ciddiye almadıklarını belirtiyordu. (bknz.)


Müzikseverler, MÜ-YAP'ın yaptığı bu açıklamayı, daha doğrusu açıklamanın içinde geçen "dikkat çekmek" tabirini samimiyetten ve inandırıcılıktan uzak buldular. Çeşitli sosyal medya araçlarında geçtiğimiz bir kaç gün boyunca bu konu tartışıldı. Sonunda da MÜ-YAP'a gösterilen tepkinin sanallıktan çıkıp, sokağa inmesi kararı alındı.


Müzikseverler şimdi "telif haklarına dikkat çekmek" için kafasına göre site kapattıran MÜYAP'ı boş CD kaplarının içine yukarıdaki görseli yerleştirip postalayarak protesto etmeye hazırlanıyor. Konu hakkında hazırlanan bildiride başlatılan protestonun nedenleri şu şekilde ifade edliyor:


"Dünya değişiyor, ekonomiler değişiyor, para kazanma yöntemleri farklılaşıyor; fakat MÜ-YAP ve benzeri kuruluşlar kendilerine çok para kazandıran, kendilerini çok güçlü hale getiren bir sistemin yıkılıyor olduğu gerçeğini kabul etmek istemiyor. Bunu yaparken “telif hakları”, “sanatçı emeği” gibi kavramları önümüze seriyorlar. Aslına bakılırsa “sanatçı emeği”ni umursadıkları yok, umursadıkları tek şey kendilerini güçlü hale getiren bu düzenin olabildiğince devam etmesini sağlamak ve müzik üzerindeki tekellerini, iktidarlarını kaybetmemek. Artık yaşam sürelerinin sonuna geldiklerinin, müzik endüstrisinin işleyiş tarzının değişmek zorunda olduğunun kendileri de farkında; fakat bu değişimi olabildiğince geciktirmenin, o arada da elde edebilecekleri kadar maddi kazanç elde etmenin peşindeler.

Biz internet vatandaşları olarak bunun bilincindeyiz, bu nedenle MÜ-YAP’ın bu son yasaklama girişimini protesto etmek için bir eylem yaptık. Bu eylem internette şekillendirildi ve internet vatandaşları ile internet tabanlı sosyal ağların kesinlikle hafife alınmaması gerektiğini gösterdi. Çarşamba günü MÜ-YAP’a anonim olarak yüzlerce “protesto CD’si” yolladık, bu haberi duymuşsunuzdur. Bu eylemi müzik endüstrisinin çıkarlarının, toplumun ve müzisyenlerin çıkarlarıyla uyuşmadığını , onların toplumun çıkarlarına aykırı hareket ettiğini göstermek ve bir kamuoyu bilinci oluşturabilmek için yaptık. Lütfen müzik endüstrisinin temsilcilerine inanmayalım, bize yalan söylüyorlar!



Protesto ile ilgili tüm ayrıntılar Friendfeed denen sosyal medyanın günah çukurunda konuşuluyor. (bknz.) Müzikseverlerin merakı ise, MÜ-YAP'ın Frienfeed'i de kapattırıp kapattırmayacağı.


Bendenizin kişisel merakı ise, haklar/özgürlükler husunda ne bildiği/bilmediği kendinden menkul şahsiyetlerin internet üzerindeki sözde horozlanmaları ne zaman bırakacakları? Türkiye'nin adam akıllı bir bilişim hukukuna ne zaman kavuşacağı? Hepsinden daha da önemlisi, dijital ya da gerçek, insanları "tek tipli" kılmaya, sessizleştirmeye ve sindirmeye yönelik her türlü fikri sansürün ne zaman tarihe karışacağı?

0 yorum:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best Web Hosting Coupons