28 Mart 2010 Pazar

İstanbul5

İstanbul5, Alternatif-İstanbul'un yenisi.


İstanbul deyince aklınıza gelen 5 sözcük.


Bu 5 sözcüğün size çağrıştırdıklarıyla ilgili bir kaç satır.


Sözcükler de sizden, altını nasıl dolduracağınız da öyle.


İster önce İstanbul deyince aklınıza gelen çağrışımları belirleyin, sözcükler sonradan konsun, isterseniz önce İstanbul deyince aklınıza ilk gelen sözcükleri belirleyip altını sonradan bezeyin.


Şöyle ki;


Ezgi, 26 Yaşında, Proje Peşinde Proje Uzmanı, İstanbul ile İlgili Bir Blogun Yazarlarından Biri, Hayalperest.


İstanbul deyince aklıma gelen ilk çağrışımlara uyan sözcükler; Film - Müzik - Mecmua - Öykü - İnsan


Film: Ah Güzel İstanbul

Atıf Yılmaz'ın yönettiği 1966 tarihli film. Başrollerinde Ayla Algan ve Sadri Alışık mı var, yoksa 1966'nın İstanbul'u mu bilemedim, üzerinde de durmadım. Sadri Alışık'ın zengin hayatının molozlarında yaşayan Haşmet İbriktaroğlu olduğuna inandım, Ayla Algan'ın ise artiz olma hayaliyle İstanbul'a kaçıveren Ayşe. Ayla Algan'ın hallerine gülerim, en çok da sınıf atlayıp artiz olduğundaki bocalamalarına... Sonunda istisnasız hep ağlarım, ağladığım film midir, Haşmet'in o "yeni" İstanbul'a hüzünle bakışı mıdır bilmem...


Müzik: Edith Piaf / L'etranger


Müzikçalardaki şarkılar dönem dönem değişir. Değişmeyen kabilinden bir kaç demirbaş baş köşede durur. Edith Piaf'tan L'etranger tekrara alınır, başa döne döne dinlenir. Bazen eski bir dükkan keşfedilir, bazen de eşliğinde demli bir çay içilir.


Mecmua: Roll Dergisi


Artık yok. Yerini Bir + Bir'e bıraktı. İlk 50 sayısı haricinde, İstanbul'un bir evinin bir odasının bir köşesinde eski fasiküller beni bekler. En sevdiğim sayısı; Corto Maltese'li Sinema Özel. Okuna okuna aşındı, sahaf sahaf gezerim ki yedekte bulunsun bir sayı daha diye.


Öykü: İstanbul Allak Bullak


Yazarı Ümit Kaftancıoğlu, yayınevi Yazko. Eski sarı sayfalarda allak bullak öyküler. İstanbul'a ilk kez gelen öğrencilerin otobüs yolculuğu ya da annesi zengin evinde çamaşır yıkarken İstanbul'un bir sokağında kamyon altında kalan Linda. Öykü-gerçek ayırt edemezsiniz. Akar, gider, allak bullak edip biter.


İnsan: Eskici Dükkanı Muhayyer'in Gemileri Yakmış Doğan Ustası


"Gemileri yakmak gerek" demiş Doğan Usta. Eski eşyalara ruh vermeye adamış kendini. Tanışalı 4 yıl olmuş. Hala aklımdaysa dedikleri, bir hikmeti vardır elbet. Edith Piaf'tı beni dükkanına sokan ya, ötesi de var, anlatmıştım. Kendisi de anlatmış websitesinde, isterim ki dinleyin sakince.


Tamam, benim de aklımda çağrışımlar var dersen, sarıl klavyeye. ezgi@alternatif-istanbul.net adres, içinden ne gelirse.


2 yorum:

Anonymous dedi ki...

Istanbul denince 5 sozcuk
Koas, kalabalik, alternatif, gurbet, gecici

Ezgi dedi ki...

Bu 5 sözcüğün çağrışımını da eklemek isterseniz ezgi@alternatif-istanbul.net'e yazın.

Yayınlamak isteriz.

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best Web Hosting Coupons