22 Haziran 2007 Cuma

Ticari Reklamlarda Kadınların Temsil Biçimleri ve Ulusal Bir Gazetenin Reklamı


Reklamlarda kadın figürünün kullanımıyla ilgili itirazlarımın olduğu malumunuz. Son iki gündür gözüme çarpan bir televizyon reklamı var ki yenilir yutulur cinsten değil. Öyle bir motto ki seslendirilen, kibar, eğitimli, o, bu, şu süper egomu yıkıp içimdeki hayvanla bulan kişiye saldırasım, dişlerini avucuna dökesim geliyor. Elinde alışveriş torbaları olan figürler yanıp sönüyor ekranda ve “Kadınlar azla yetinirler, eğer onlara herşeyi verirseniz!” diyen bir ses duyuluyor. Bu reklamın sahibi ulusal bir gazete. Üstelik daha fazla hit alabilmek ve reklam verenleri istatistikleriyle avlayabilmek adına internet adresinde çıplak kadın fotoğrafları ve “kız yurtlarında seks skandalı” başlıkları altında gizli porno videoları yayınlayan bir gazete. Logosunun altında “Basında Güven” yazan bir gazete.

Gelir arttırmanın yolunu kadın vücudunun teşhirinde ve istismarında bulmuş bir gazetenin kadınlarla ilgili bir eki tanıtırken kullandığı cümle gösteriyor ki bu yayımın hedef kitlesi sürekli tüketen, tüketmediğinde mutsuz olan, poşetlerce alışveriş yapıp ancak tatmin duygusuna ulaşan kadınlar. O çeşit olmayanları da oldurmak için ellerinden geleni ardlarına koymuyorlar. Kadın ve seks her halukarda satıyor ne de olsa. İnternet adreslerinde vücutlarını teşhir ettikleri kadınları gazete bayilerinde potansiyel müşteri olarak görüyorlar. Benim asıl ağrıma giden şey, bütün bu aşağılamalara maruz kalan kadınların tepkisizliği. Kadınlar reklamlarda aşağılanmanın her türlüsüne, her bayağılığına maruz bırakılıyorlar. İzleyip geçiyoruz ama iki gün sonra kadın beyninin tamamen tüketmeye ve laklaka çalıştığını iddia eden ve karşımızda bu saçmalıkları çatır çatır savunan fikri sabit adamlara katlanmak ve öyle olmadığını anlatmak zorunda kalıyoruz. İşte o adamlar, bu fikirleri havadan mı kapıyorlar sanıyorsunuz? Ticari reklamlarda kadınların temsil biçimlerinin hiç mi etkisi yok bu yargılarda?

Ben, kimlik arayışına devam eden bir kadın olarak bize sunulan kadın figürüne kat-la-na-mı-yor-um. Tek taşsız evlenmeyen kadınlar, işi gücü ev silmek olan kadınlar, muayyen günlerinde hoplayıp zıplayan kadınlar, tüketen, tüketen, hep tüketen kadınlar… Kadın özgürlüğünün getirisi hep tüketmek gibi gösteriliyor. Birilerinin üzerimize biçtiği bu rollerden gına geldi artık. Sessiz söylenmelerin bir faydası yok, ancak rahatsızlıklarımızı bağırırsak duyuyorlar. Ancak sesimizi yükseltirsek daha fazla tıklanmak için istismarın en dik alasını yaptıklarının farkına varıyorlar.

Not: Bu yazının bir kopyası promosyon@milliyet.com.tr adresine gönderilmiştir.

Görsel, http://www.alivelee4950.com/detay.php?id=8 adresinden alınmıştır.


3 yorum:

linda dedi ki...

offf be kızım. bu gunlerde hep konustugumuz sey ;ızledıklerı ıle yasayan ,buyuyen ınsanlar. sonra onların geldıklerı haller.

cok alakalı gıbı gorunmesede yasadıgım sehırdekı ınsanların lıseden sonra ıs sahıbı olabılmesı dolayısı ıle unıversıteye gıtmeyı cok da matah saymaması , bu sebeple okullarda bazı bolumlerde acıkların olması , sokakta o dedıgın tuketen kadınların bollugu daha ,16 sında( modern kentlerde )cocugunu doguran ve onunla yasama kararı alan cocuklar, vs vs vs ıle dolu buralar. neyse sımdı bunları sen yazıyorsun bende okudukca bır seyler ekleyesım gelıyor. ben susuyorum sen yazmaya devam et şekerim :)

ezop dedi ki...

Ya genel yayın yönetmeni Fatih Çekirge olan bir yayın organından cinsel organ ve hayasızlık dışında ne beklersin? Adamın yaptığı şerefsizlik yenilir yutulur cinsten değil. Neymiş efendim kadının teşhir amaçlı sergilenmesi ilkeli yayıncılık anlayışlarına tersmiş. Hani kendisini tanımasak Hürriyet kendisine çeki düzen vermeye niyetlenmiş diyeceğiz de. Maalesef amiyane de olsa mal ortada diyeceğiz. Ötesine gerek yok.

Ezgi dedi ki...

Evet haklısın. Bir yede okumuştum meğer internet filtrelerine takılmamak için vatandaş bu kararı almış.

Bir an umut, akabinde hayata dönüş.

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best Web Hosting Coupons