23 Kasım 2010 Salı

İstanbul'u İstanbul Bienali'yle Hatırlamak


Alternatif-İstanbul'u 'bienal' etiketiyle takip edenler bilirler, enstelasyonları elde rehberle şöyle bir gezmektense, bienalin şehir ve mekanlarla kurduğu bağla ilgiliyim. Geçen sene 30 küsür insanın bok yolunda niyazi olmasıyla sonuçlanan sel sonrası yazdığım bir yazıda bienalleri algılama biçimimi şöyle anlatmışım: 'Dün akşam ellerinde haritaları ve rehberleri ile İstanbul'un en "dokunulmaz", en "keyfe keder" caddesinde bir aşağı, bir yukarı dolanan turistlere baktım ve arka sokaklarda ne olup bittiğine dair bir "umurları" olup olmadığını düşündüm. Eğer varsa, çoğu 11. İstanbul Bienali için gelmiş bu güruhun kent -mekan ilişkisini irdelerken İstanbul'un sular altında tüm boyaları akıveren tarafını da tartışmasını dilerim. Bu tartışmanın iki yıl önceki o tepeden inme "Kemalist" tartışmalarından çok daha aydınlatacı olacağı kanaatindeyim.'


Bienallerin şehirlerle kurduğu, kurmaya çabaladığı bağı önemsiyorum. Bu kimi zaman temalar üzerinden yürüyen, kimi zamansa spontane gelişen bir durum. Örneğin; 11. İstanbul Bienali zamanında çektiğim şu fotoğraflar bienalle eş zamanlı gerçekleşen ama hiçbir sanatçının işiyle organik bağlantısı bulunmayan bir tesadüf. Böyle tesadüfler sadece bienal metinleri üzerinde dönen tartışmalardan çok daha önem arzediyor benim için.


IKSV de şehir-bienal bağını önemsiyor olsa gerek ki, İstanbul ve İstanbul Bienali arasında 20 yıl önce başlayan birlikteliği konuşmak adına 26-27 Kasım'da 'İstanbul'u Hatırlamak' başlığı altında bir konferans düzenliyor. Konferansa katılacak katılımcılar, geçmişten bugüne gerçekleştirilen enstelasyonlar üzerinden İstanbul Bienali'nin şehirle kurduğu ilişkiyi aşama aşama algılama ve hatırlama imkanı bulacak.


İstanbul Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampüsü BS1-BS2 Salonları'nda gerçekleştirilecek konferansa katılım ücretsiz. pazarlama@iksv.org adresine bir e-posta atarak katılım isteğinizi bildirmeniz gerekiyor. Konferans hakkında daha detaylı bilgi bu adreste yer alıyor. Konferans programına ise bu linkten ulaşabilirsiniz.


0 yorum:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best Web Hosting Coupons