28 Kasım 2010 Pazar

Haydarpaşa'ya Selam

Ortala
Dün Haydarpaşa Garı mı yandı, umutlarımız, hatıralarımız, yaşanmışlıklarımız mı belli değil. Aslında hepsi. Alevlerin yalazı geçti, elimizde isi kaldı. 28 Kasım 2010 Pazar günü, saat 15:20'de 'çıkarılan' yangın İstanbul'un yangın yerlerinin külünü yeniden yakıp geçti. İlk şoku atlattıysak, şimdi sivil inisiyatifi ele alma zamanı. Facebook'ta bir çağrı yayınlandı, aynen aktarıyoruz;


'28 Kasım, İstanbul'un 100 yıllık simgesi tarihinin 3. büyük yangınını geçirdi. Milyonlar ekran başında çatıdan yayılan alevleri izlerken tüm Kadıköy dumana boğuldu.


Çatı katı ve 4. kat tamamen yandı, arşivin muhtemelen hepsi yok oldu. Belirsiz bir süreliğine Haydarpaşa kullanıma kapatıldı. Belki de tekrar açılamayacak! Açılsa da hiçbir şey eskisi gibi olmayacak, kuşkusuz.



Uzun zamandır konuşulan dönüşüm projelerinde Haydarpaşa'nın ana hedef olduğunu, limanın ve tren garının dönüştürülerek bir "kültür vadisi"ne çevirileceği biliniyor.



Yakın tarihte dönüşümü start alacak Haydarpaşa'da bugün gerçekleşen yangının kafalarda soru işareti oluşturmaması naif olur.



Rantın "yangın"lara sebep olduğu durumlarla daha önce de karşılaşıldığı için bu olaya ihmalkarlık olarak bakabilmek oldukça zor. Kaldı ki ihmalkarlık bile, son derece yoğun kullanılan ve 1. derece tescilli bir yapı için utanç verici bir sebep. Böyle bir binanın bir ihmale kurban edilmesi, buna göz yumulması ve yapılan müdahelenin tatmin edici olmaması, tarihi korumaya ve kültürel varlıklarımıza verdiğimiz değeri tekrar sorgulamayı gerektiriyor.



Bu kentin asıl sahipleri kentin yaşayanları olarak, ne olacağı henüz belirsiz olan Haydarpaşa'ya dönüşmeden son bir kez selam etmek için. 29 Kasım 2010 saat 19:30'da toplanıyoruz.


Haldun Taner'in önünde buluşup Gar'a, yaklaşılabildiğimiz noktaya kadar yürüyüp, selamımızı veriyoruz...'


Çağrı metninde yazan 'dönüşmeden önce son defa' ifadesine itirazımız var. Hayır, son kez değil. Kabullenmeyin. Haydarpaşa dönüştürülmesin diye selam, önünde yatmak, zincirlemek ne gerekirse.

Alevler içindeki Haydarpaşa Garı görüntüsünü unutmamak adına;


Orada mıyız?

0 yorum:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best Web Hosting Coupons