23 Kasım 2010 Salı

Cirque Du Soleil Özlemi Diniyor




Eskişehir'de, şehrin tam ortasında iki tatlı kızla aynı evi paylaşıyorum. Birbirimizin odasına girip kitap, CD ve dergi karıştırma kredimiz sınırsız. Bir gün arka odaya misafir oluyorum. Masanın üzerinde Cirque Du Soleil'in Varekai gösterisinin soundtrack albümü duruyor. El koyuyorum. Uzun bir süre, nereye gidersem gideyim benimle geliyor. Natacha Atlas'ın vokaline, Hint, Mısır, çingene müziğinin kaynaşmasına kaptırıyorum. Varekai DVD'im tekrar tekrar izlemekten yıpranıyor.


Öyle bir dünya ki bu Cirque Du Soleil, herbiri ayrı bir alemden gelen sanatçılar sebebiyle birbirinden farklı dillerin karışımından kendi dillerini yaratmışlar. Bu dilin adına da 'Imaginary Language' demişler. Gösterilerinde bu dili kullanıyorlar. Peri masallarından, eski Yunan mitlerinden, sinemadan, evrenin varoluşundan, farklı kültürlerin binbir çeşit dilinden öyküler yaratıyorlar. Müzikleri, kostümleri, akrobatların saltoları, trapezcilerin uçup yere usulca konmaları, ateş dansçıları, ip cambazları, jonglörleri, rüya aleminden fırlamış ışık oyunları, aklın ve kasların sınırlarını zorlayan figürleriyle dansçıları ile Cirque Du Soleil'in anlattığı bu öykülere kayıtsız kalmak için kör olmak gerek. Kör olmak bile yetmiyor aslında kapılıp gitmek için, çünkü Alegria'da
"if you have no voice: scream. if you have no legs: run. if you have no hope: invent / sesin çıkmıyorsa; bağır. bacakların yoksa; koş. Umudun yoksa; yarat." diyerek tüm bahanelerinizi elinizden alıyorlar.


Cirque Du Soleil'i benim için özel kılan bir diğer özelliği ise, gösterilerinde asla hayvanları kullanmamaları. Bugün canlı istismarının en acımasızlarından birinin sirklerde gösteri yapması için eğitilen, eğitilirken türlü acımasız yöntemlere maruz bırakılan sirk hayvanlarına reva görüldüğünü biliyoruz. Cirque Du Soleil, bu duyarlılığıyla dahi dünyadaki pek çok gösteri grubundan ayrı bir yerde duruyor.


Ve şimdi iyi bir haber: Bunca zaman yayınlanan DVD'lerle, albümlerle ve videolarla Cirque Du Soleil'i şöyle bir ucundan tadan bizlerin özlemi Şubat 2011'de sona eriyor. Çok uzun zamandır bu vuslatı bekleyenler sevinecektir, eminim. Pozitif gösterinin tarihini açıkladı ama Cirque Du Soleil'in hangi gösteriyle ilk kucaklaşmayı gerçekleştireceğini önümüzdeki haftaya bırakmışlar. Sizin için titiz bir araştırma yaptık (websitelerine şöyle bir baktık demek daha doğru), Cirque Du Soleil İstanbul'a Saltimbanco gösterisiyle geliyor.


Takipte kalırken, bir yandan da Cirque Du Soleil videolarını seyrederek masala kendinizi hazırlayabilirsiniz.


0 yorum:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best Web Hosting Coupons