13 Aralık 2007 Perşembe

Hangisini Tercih Ederdiniz?

Halay

Şimdi efendim, biliyorsunuz küresel ısınma mevzusunu bilmeyen kalmadı. Öyle revaçta bir konu ki şu zamanlarda, şirket toplantılarında "bugün sosyal sorumluluk için ne yapsak?" sorusunun ilk cevabı "küresel ısınmaya karşı bir ürün üretip pazarlayalım." oluyor. Bunun en güncel örneklerinden biri özel bir bankanın plastik kredi kartı. Olay şöyle işliyor, siz arabanızla bilmemkaç ağaç kesilerek açılmış bir boş araziye dikilen büyük bir supırmarkıt'a gidiyorsunuz, fabrikasındaki atığı kimbilir hangi dereye döken firmanın ürettiği ürünü sepete atıyorsunuz, kasada "küresel ısınmaya karşı" kredi kartınızı cüzdandan çıkarıp tak! ödeme yapıyorsunuz, sonracığıma aldıklarınızı doğada bilmemkaçbin yılda parçalalanan naylon poşetlere doldurup evinizin yolunu tutuyorsunuz. Akabinde bir gönül rahatlığı geliyor size, "dünya için iyi birşeyler yaptım" düşüncesi sarıyor benliğinizi...

Barışa Pedal

Çıkıntılık yapmak gibi olmasın ama rahatlayıp derin bir oh çekmeden önce bir kere daha düşünün: İşler bu kadar kolay olsaydı dünyanın onlarca ülkesinden aktivistler her fırsatta dikkati bu soruna çekmek için uğraşırlar mıydı?


Boğaziçi Sanat Topluluğu 45'lik Şarkılar Projesi Sahnede

Sizce hangi eylem biçimi daha gerçekçi ve yürekten? "Beni kim dinler ki zaten?" diyerek kendini sınırlandırıp sosyal sorumluluk kavramı çerçevesinde pembe yalanlarla pazarlanan ürünlere para yatırmak ve şirket kasalarını doldurmak mı? Yoksa bir haftasonundan feragat edip hala başka bir dünyanın mümkün olacağına inananlarla omuz omuza durup bir ağızdan şarkılara ve sloganlara eşlik etmek mi?



8 Aralık hakkında yayınladığımız diğer yazı ve fotoğrafa ulaşmak için tıklayın.


Not: Bu yazıyı zaten kurguluyordum. Ama planladığımdan önce yayınlamama vesile olan yorumu için Küresel Eylem Grubu'ndan Avi Haligua'ya teşekkür ediyorum. Bu konudaki düşüncem hep o tarz ürünleri tüketmemek olmuştur, bu vesileyle paylaşmış bulundum.

avi haligua "Kyoto Protokolü İmzalansın, Küresel Isınmaya Hayır..." gönderinize yeni bir yorum yaptı:

ellerinize sağlık, hem güzel fotoğraflar hem de güzel bir kurgu. küresel eylem grubu adına teşekkür etmek istedim. bir de sonunda bonus reklamı utanmazca çıkıp ısınmaya karşı kredi kartı önermese harika olurdu ama herhalde bu konuda birşey yapamazsınız..? tekrar ellerinize sağlık, görüşmek üzere :)

0 yorum:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best Web Hosting Coupons