Bu iki sitenin kapatılmasının ardından, bir dağıtım şirketine bağlı olmayan ve bu nedenle dinleyicilerine doğrudan ulaşmayı tercih eden bağımsız müzisyenler ve dinleyiciler karara tepki gösterdi.
Herkesin ortak noktada buluştuğu 2 gerçek vardı ortada: İlki, Türkiye'de bilişim kanunlarının yetersizliği ve bu kanunları uygulayacak olan bilişim mahkemelerinin olmayışı nedeniyle, aklına esenin internet sitesi kapattırabiliyor oluşunun trajikomikliği, ikincisi ise, MÜ-YAP denen ve kendisini müzik yapımcılarının haklarını korumaya adadığını iddia eden STK'nın bağımsız müzisyenlere vurduğu darbe.
Aradan fazla geçmeden MÜ-YAP'tan gelen açıklama ise, durumun komikliğini daha da arttırır nitelikteydi. MÜ-YAP, kapatma başvurusunu Last Fm ve Myspace ile telif hakları anlaşmasının bir türlü sağlanamadığı için dikkat çekmek için yaptığını, çünkü bu iki firmanın da Türkiye'de ofisleri olmasına karşın Türkiye'yi ciddiye almadıklarını belirtiyordu. (bknz.)
"Dünya değişiyor, ekonomiler değişiyor, para kazanma yöntemleri farklılaşıyor; fakat MÜ-YAP ve benzeri kuruluşlar kendilerine çok para kazandıran, kendilerini çok güçlü hale getiren bir sistemin yıkılıyor olduğu gerçeğini kabul etmek istemiyor. Bunu yaparken “telif hakları”, “sanatçı emeği” gibi kavramları önümüze seriyorlar. Aslına bakılırsa “sanatçı emeği”ni umursadıkları yok, umursadıkları tek şey kendilerini güçlü hale getiren bu düzenin olabildiğince devam etmesini sağlamak ve müzik üzerindeki tekellerini, iktidarlarını kaybetmemek. Artık yaşam sürelerinin sonuna geldiklerinin, müzik endüstrisinin işleyiş tarzının değişmek zorunda olduğunun kendileri de farkında; fakat bu değişimi olabildiğince geciktirmenin, o arada da elde edebilecekleri kadar maddi kazanç elde etmenin peşindeler.
Biz internet vatandaşları olarak bunun bilincindeyiz, bu nedenle MÜ-YAP’ın bu son yasaklama girişimini protesto etmek için bir eylem yaptık. Bu eylem internette şekillendirildi ve internet vatandaşları ile internet tabanlı sosyal ağların kesinlikle hafife alınmaması gerektiğini gösterdi. Çarşamba günü MÜ-YAP’a anonim olarak yüzlerce “protesto CD’si” yolladık, bu haberi duymuşsunuzdur. Bu eylemi müzik endüstrisinin çıkarlarının, toplumun ve müzisyenlerin çıkarlarıyla uyuşmadığını , onların toplumun çıkarlarına aykırı hareket ettiğini göstermek ve bir kamuoyu bilinci oluşturabilmek için yaptık. Lütfen müzik endüstrisinin temsilcilerine inanmayalım, bize yalan söylüyorlar!
0 yorum:
Yorum Gönder