23 Şubat 2010 Salı

Kaplumbağa'nın Yolculuğu



Yıl...Hmmm. Ufaktım, hatırlamıyorum. Evde bir takım konuşmalar duyuyordum, bir araba sahibi olmaktan bahsediyordu evdekiler, şöyle keseye uygun, az benzin tüketeninden. Markalar konuşuldu, hmm, ya o çok yakıt tüketir, öteki pahalıdır, o çürük araba, tamponuna dokunsalar 1 ay hastanede yatarsın. ''A,aa, ne geldi aklıma bak, şu bizim X' in kırmızı Wolkswagen'i var ya, satılıkmış. Hem uygun fiyata da verir belki bize.'' Hemen telefonlar edildi, bilgiler alındı. Birkaç gün sonra artık ailenin yeni üyesi, apartmanın önüne park edilmişti. Kıpkırmızı, bombeli camlı, yuvarlak hatlı bir yaratık!


Sesi evlere şenlik, 2 sokak öteden duyup, ''Aaa, babam gelmiş.'' derdik. Siyah kumaşın üzerine kırmızı ekose çizgili koltuk kılıfları da çok uyumluydu Vosvos'umuzla. Mahallede ki çocuklar, bizim kırmızılı sokağın başından görününce hemen takılırlardı peşine. Birkaç tanesi laf eder gibi oldu ama hemen ağızlarının payını aldılar: ''Ooolum, bu senin Ferrari'ne beş basar. Nabeer!'' Bir vosvos ile bir Ferrari'yi kıyaslamak belki biraz fazla hayalcilik ama söz konusu bir Vosvos ise aranızda oluşan bağın tarifini yapmak zor.


Cem Çobanlı, Vosvos: Bir Kaplumbağa Yolculuğu (1931-2003) adlı kitabında hayatının bir döneminde Vosvos sahibi olanların aşina olduğu bu bağı anlatmayı denemiş. İçinde savaşların, katliamların, büyük acıların, büyük buluşların, büyük mutlulukların, umutların ve aşkların yer aldığı çok uzun yılların, neredeyse koskoca bir yüzyılın öyküsünü kaleme almış. Vosvos'tan Jaguar'a ve Anadol'a, Ferdinand Porsche'den Abidin Dino'ya ve Uğur Mumcu'ya, Beatles'tan Bezgin Bekir'e, çiçek çocuklarının Woodstock'ından Barışa Rock'a ve Vosvos şenliklerine, ralli şampiyonu Vosvoslardan Herbie'ye, Vosvosla büyüyen çocuklardan oyuncaklara ve Vosvoslu pullara kadar renkli bir yolculuğu satırlara dökmüş. 196 maddeden oluşan popüler ve resimli Vosvos terimleri sözlüğü, 1945'ten 2003'e, yıllara göre Vosvos üretimi sayıları, teknik özellikler 750'nin üzerinde fotograf, resim, şema, tablo ve karikatürü de ekleyerek bu özel arabayı seven herkesin kütüphanesinde yer alması gereken bir eser yaratmış.


Bir Kaplumbağa Yolculuğu (1931-2003), ikinci baskısını 2007 yılında "Vosfest özel baskısı" olarak gerçekleştirmişti. Kendi arşivinize almak, sevdiklerinize hediye etmek, insanlara vosvos sevdasını anlatmak için paylaşabileceğiniz bu kitaptan sadece 150 adeti 10 Lira fiyatla satışa sunuluyor. Kitapseverler, 11 Mart Perşembe akşamı Taksim Kaset Cafe Bar'da kitabın yazarı ile bir araya gelebilir, imzalı kitaplarını özel fiyatıyla edinebilirler.





0 yorum:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best Web Hosting Coupons