20 Şubat 2011 Pazar

Ane Brun: Tipik Bir İskandinav


Yolculuk hazırlıklarının beni huzursuz endişelerini geride bırakıp, uzun ya da kısa yollara düştüğümde çantamdaki albümlerin arasında Ane Brun'un Changing Of The Seasons'ı mutlaka olur. Bir yandan akıp giden bulutlara bakar, yol arkadaşlarımın yüzlerine, konuşmalarına, serzenişlerine ya da mırıldanmalarına kuak misafiri olurken, bir yandan da Ane Brun'un telaştan ve gereksiz her türlü taramadan uzak, sakin ve efil efil esen sesine kulak veririm. Ane Brun'un şarkıları beni sakinleştirir, çocukluğumda ailemle ormandaki göl kıyısına gittiğimize hissettiğim huzurun bir benzerini duyumsarım. O gölün kenarında hışırdayan ağaçların altında nasıl huzurlu bir öğle uykusuna dalıyorsam, Ane Brun'u dinlerken de göz kapaklarım yavaş yavaş kapanır ve beni huzursuzluklarımdan biraz olsun uzaklaştıran siesta'nın kucağına sakince düşerim.


Ane Brun, Norveçli bir müzisyen. Albüm yapmaya başladığından bu yana üçü stüdyo albümü, biri düet kaydı ve biri de Stockholm Konser Salonu'nda gerçekleştirdiği konserin DVD'si olmak üzere altı albüm çıkardı.
Determine adlı plak şirketini kurdu. Are They Saying Goodbye, I Shot My Heart ve Humming One Of Your Songs gibi etkileyici şarkıları barındıran akustik albümü Spending Time With Morgan'ı 2003 yılında çıkardı. Avrupa dinleyicisinin beğenisini kazanan bu albümden sonra 2005 yılında çıkan A Temprorary Dive ile İngiltere ve Amerikalı müzikseverlerin de dikkatini çekmeyi başardı. Yine 2005 yılında aralarında Tobias Fröberg, Ellekari Larsson, Liv Widell ve Ron Sexsmith'in de olduğu 10 müzisyenle birlikte seslendirdiği şarkılardan oluşan Duets albümünü yayınladı.



Ane Brun'un son albümü Changing of The Seasons'daki şarkılar, müzisyenin melodik yapıya olduğu kadar, şarkı sözlerine de verdiği değeri anlatır nitelikte. Şarkı sözlerini okuduğunuz zaman güzel bir şiir okumuş gibi hissetmeniz bile Ane Brun'u ozan şarkıcı olarak tanımlamak için yeterli bir neden. Brun, bu albümde Björk, Múm, Bonnie Prince Billy ve Coco Rosie gibi isimlerln albümlerinde imzası olan prodüktör Valgeir Sigurdsson ile çalışmış. Akustik gitar, yaylılar ve piyano üçlüsünün daha önce de mucizeler yarattığına tanık olmuştuk, bu albümde de güzel bir sesin, iyi çalınmış enstrümanların ve etkileyici şarkı sözlerinin kulaklara ve ruha ziyafet olduğunu yeniden görmüş olduk. Albüme adını veren şarkı Changing of The Seasons, gitar ve piyanonun nefis uyumu ve sözlerinin içtenliğiyle dinler dinlemez çarpıyor. Ten Seconds bana göre albümün en güçlü parçası. Raise My Head, “I've got my best shoes on / I'm ready for it all / Bring in your best crew, come on / I'm ready for it all” diye giden sözleriyle “Cesaret Toplamak İçin Dinlenecek Şarkılar Listesi”nde mutlaka olması gerekenlerden.



Ane Brun için arkada bıraktığımız son birkaç yıl Avrupa ve Amerika'yı turlayıp konserler vererek geçti. 2011 yılı da aynı yoğunlukta geçecek gibi gözüküyor. Bu uzun yolculukta duraklarından birinin İstanbul olmasını yürekten dileyen pek çok dinleyicisi olduğunu biliyorum. Onlardan biri de benim.



Dinleme Noktası


Websitesi


Youtube


0 yorum:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best Web Hosting Coupons