27 Şubat 2011 Pazar

Alina Orlova: Litvanya'nın Yeni Ozanı


Onu ilk kez Lovesong adlı parçasıyla tanıdım. Şarkının basit ama akılda kalıcı melodisi, aşkı anlatan onlarca 'baba' parçanın arasında sözlerinin tekerleme gibi oluşu ama hepsinden çok sempatik yorumu cezbetti. 22 yaşındaki Alina Orlova, kendi şarkı sözlerini yazan ve besteleyen bir müzisyen.


Alina Orlova, ilk albümü
Laukinis Šuo Dingo’yu 2008 yılında çıkardı. 16 şarkılık albümde yer alan şarkıların çoğu Litvanca ve Rusça, arada birkaç tane şarkı yer alıyor. Titreyen ince sesi zaman zaman tiz notalara basıp dramatikleşiyor ve kendine has rengini kazanıyor. Şarkılarında zengin Baltık halk şarkıları motifleriyle popun rahat dinlenilebilirliğini birleştiren Alina Orlova, şarkılarını pek aşina olmadığımız bir dilde söylese de müziğin evrenselliğini kanıtlarcasına dinleyiciyi etkisi altına almayı başarıyor. Ne de olsa, şarkılarını bestelerken ilham aldığını söylediği kuşlar ve kurtlar dünyanın dört bir tarafında yaşıyor ve ortak dili yaratıyor.


Alina Orlova, besteciliğinin ve söz yazarlığının yanı sıra, piyano çalıyor ve suluboya resimler yapıyor. Bu suluboya resimleri Laukinis Šuo Dingo albümünün kartonetinde görmek mümkün. Fransa'ya göç etmiş bir Litvanya yahudisi olan Emile Adjara'nın kitabının kapağında da Alina Orlova'nın illüstrasyonlarından biri kullanılmış. Orlova, henüz çizimlerini sergilemek için erken olduğunu düşünse de, çizmeye devam ettiğini ve günün birinde bir sergi açmak istediğini bir röportajında belirtiyor.


Daha Laukinis Šuo Dingo’nun tadı damağımızdayken, Alina Orlova arayı fazla uzatmadı ve 2010 yılının Eylül ayında Mutabor adını verdiği ikinci albümünü çıkardı. Alina Orlova, yeni albümünü 'duvarın arkasında biri ağlıyor gibi' diye tanımlamış. İlk albüme nazaran çok daha karanlık ve hüzünlü olan albümde Alina'nın sesi çok daha dramatik. Myspace sayfasından dinlenebilen Sielos Sala'da bu derin karanlık çok net hissediliyor.


Görünen o ki, Baltık diyarının genç ozanı Alina Orlova uzun bir süre daha hayatımızdan çıkmayacak ve her yeni albümüyle heyecanlandırmaya devam edecek.


Dinleme Noktası


Myspace


Youtube


İllüstrasyonlar ve Fotoğraflar


0 yorum:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best Web Hosting Coupons