19 Mart 2008 Çarşamba

Tarihten aldığımız tek ders, tarihten ders alamadığımız

Gelme Bush

Bugün 19 Mart 2008. Bir başka deyişle Amerika'nın demokrasi götürmek bahanesi ile Irak'ı işgalinin 5. yılı. Türkiye'nin pek yoğun(!) gündeminin arasında büyük olasılıkla gözden kaçırıldı. Yakın komşunun aradan geçip giden 5 yıla rağmen hala işgal altında olması bizim buralarda "büyük haberlerden" arta kalan "küçük sütunlara sığıştırılırken, Independent gazetesi konuyu manşete taşıdı ve iki önemli uzmanın konu hakkındaki görüşlerine yer verdi. BBC Türkiye tarafından aktarılan habere göre Robert Fisk, Independent gazetesinde yer alan ve "Babilin fethinden, Bağdat'ın işgaline tarihten alamadığımız dersler" başlıklı yazısında yazısında şu gerçekçi açıklamalara yer vermiş:


"Tarihten aldığımız tek ders, tarihten ders alamadığımızdır.


Amerika'nın askeri prestiji büyük darbe aldı. Müslümanların topraklarında halihazırda Haçlı Seferleri sırasındakinden 22 kat daha fazla Batılı asker var.

Niçin oralara gittik? Petrol için mi? Demokrasi için mi? Yoksa İsrail için mi? Ya da kitle imha silahları veya İslam korkusu mu bizi oralara götürdü?


Irak'ı kaybettiğimiz gibi Afganistan'ı da kaybediyoruz. Pakistan'ı da kaybedeceğiz. Oralardaki askeri varlığımız, kibirimiz, tarihten ders almamada ısrar etmemiz ve İslam terörümüz bizi uçuruma sürüklüyor.


Müslümanları kendi başlarına bırakmayı öğrenmedikçe Orta Doğu'da yaşadığımız felaket daha da büyüyecek. İslam'la terör arasında bir bağ yoktur. Ama bizim Müslüman topraklarını işgal etmemizle terör arasında bir bağ vardır. Bu çok zor denklem değil. Dolayısıyla anlayabilmek için de, soruşturma başlatılmasına ihtiyacımız yok."


Aynı gazetenin başka bir Orta Doğu uzmanı Patrick Cockburn de, "Bu savaş yalanlarla başladı ve yalanlarla devam ediyor" demiş ve devam etmiş:


"Savaş zamanlarında tüm hükümetler yalan söyler. Ancak Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere son beş yıldır Irak konusunda yalan bir propaganda yürütüyor. Bu Birinci Dünya Savaşı'ndan bu yana tanık olduğumuz en gerçek dışı propaganda."



Bu cuma Amerika Başkan Yardımcısı Dick Cheney, Türkiye'ye neresinin süpriz olduğu anlaşılamayan bir süpriz ziyarette bulunacak. Cheney'in Irak'ta bulunduğu süre içinde ülkede meydana gelen onlarca patlama, Bush'un (Puşt okunur) hala pişkince savunduğu "Amerika'nın Barışın Savunucusu" olduğu yalanının üzerinde insanı bir daha düşünmeye itiyor doğrusu.

0 yorum:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best Web Hosting Coupons