3 Mart 2011 Perşembe

9. Filmmor Kadın Filmleri Festivali Soruyor: Yaşarken Eşit miyiz?


Gazetelerdeki haberleri şöyle bir taradığınızda dahi karşınıza çıkan bu acı gerçekler yetmezmiş gibi, ortalık şimdi de Selçuk Üniversitesi'nde İlahiyat Bölümü Başkanı Orhan Çeker'in dekolte giyinen kadınların tacize uğramasının sürpriz olmayacağını ve tahrikten sonra sonucundan şikayet etmenin makul olmayacağını savunan açıklamasıyla çalkalanıyor. Çalkalanıyor dediysem, lafın gelişi, sayısı bir elin parmaklarını geçmeyen okur yazar kendi arasında söyleniyor, akabinde konu birkaç platformda tartışılacak, belki birkaç köşe yazısı yazılacak ve gündem yine değişecek.

Hâlbuki kadının uğradığı ayrımcılık konusu; ucuz polemiklerle, reyting kaygısı güden yapay tartışmalarla dağıtılamayacak kadar öncelikli ve çabucak unutulamayacak kadar ciddi bir konu.

Aslına bakarsanız, unutmamıza da imkân vermiyorlar zaten. Okuduğumuz, dinlediğimiz, konuştuğumuz, izlediğimiz şeylerin çoğunluğu gizli ya da aleni olarak kadına karşı saldırı var.

Bir otomobil markası reklamında keyiften şarkılar mırıldanan kocasına histerik bir şekilde saldıran kadın prototipi çizilerek haddini aşıyor.

Sevilen, reytingi pek yolunda Ezel adlı dizide İstanbul fahişeye benzetiliyor, orasına burasına “koyuluyor”. Yine aynı dizide “evlenilecek, eğlenilecek kadın” muhabbeti almış başını gidiyor.

Çok satan gazetenin her konuda fikir sahibi yazarı Hıncal Uluç, geçtiğimiz günlerde vefat eden Defne Joy Foster için “testi su yolunda kırılır” diye kalem sallayabiliyor.

Kadınların yalnızca ucuza alışveriş nereden yapılır, 10 günde hızlı kilo nasıl verilir, en iyi ütü nasıl yapılır, en iyi koca nerede bulunur, hangi ot kaynatılırsa kansere iyi gelir, Fernando Hose ile Maria'nın arası Fernando'nun kötü kalpli annesi İzabel tarafından nasıl bozulur, pazardan ucuza gece elbisesi bulmanın yolları nedir gibi konuları merak ettiğini zanneden gündüz kuşağı zırvaları da cabası.

İşin en mide kaldırıcı tarafı ise, bütün bu taklaların reklamverenlerin önüne altı haneli tıklanma rakamlarıyla bol para getiren reyting oranları için atılıyor olması. Bu altı haneli rakamlara yukarıda madde madde sıralanmış acı gerçeklerle ulaşılamayacağından gazeteler fotoğraf galerileriyle, çıplak kadın fotoğraflarıyla ve özel hayata saygısız haberlerle; televizyonlar ise sulu zırtlak programlarla, reality showlarla, pembe dizilerle doluyor.

Bütün bu yalın gerçekler ayan beyan ortada iken, kadınlık hallerine sanat perspektifinden bakan, sorunları çıplak gözle ortaya koyabilen inisiyatiflere gereksinimimiz var. Filmmor, 9 yıldır düzenlediği Kadın Filmleri Festivali ile kadınlarla kadınlar için sinema yapmak, itiraz etmek, üretmek, eylemek ve düşlemek fikrinden yola çıkıyor ve bu seneki festivalde yaşamın her alanına sirayet etmiş eşitsizliklerin cinskırım halini alan ve kadın cinayetlerine varan sonuçlarına kafa yoruyor.

Bu sene gerçekleştirilecek 9. Filmmor Kadın Filmleri Festivali'nin teması şu sorunun cevabında gizli: 'Ne alınır, ne verilir, ne çalınır, ne kazanılır ama bunların hepsi mümkün sanılır.Dikilemez, biçilemez ama kimi metreyle ölçüp teraziyle tartmaya kalkar. Yasalarda ille de vardır ama fiiliyatta evrile çevrile yok edilir. İdraki ve inşası fizik-biyoloji, fıtrat-yaradılıştan öteye geçmeyi gerektirir.' Acaba nedir, nedir?

Bu sene festival programında Kadınların Sineması, Kadınlardan Ortadoğu, Kendine Ait Bir Cüzdan,
Annelik Meselesi, Cins-iyet-ler bölümlerinde, 25 ülkeden, 88 kadın yönetmenden altmışı aşkın film var.



Festivalin Söyleşiler ve Atölyeler bölümünde ise sinemada cinselliğe dair O İş Anlattığınız Gibi Değil, sinemada sansüre dair Yasaklar ve Yalanlar, Film Okuma, Queer? gibi atölyeler, Kamerun ve Filistin Kadın Filmleri Festivali ile buluşmalar ve elbette yine filmlerin yönetmenleriyle söyleşiler bulunuyor.



Festival 12–20 Mart arasında Cezayir, Fransız Kültür Merkezi ve İstanbul Modern salonlarında gerçekleşecek. İstanbul'da gerçekleştirilecek gösterimlerin ardından; festival yoluna Van Kadın Derneği ortaklığıyla 26–27 Mart’ta Van’da, Antalya Kadın Danışma ve Dayanışma Derneği/Merkezi ortaklığıyla 2–3 Nisan’da Antalya’da, Karadeniz Kadın Dayanışma Derneği ortaklığıyla 9–10 Nisan’da Trabzon’da gerçekleşecek gösterimlerle devam edecek.



Festivale dair detaylı bilgi için: www.filmmor.org

0 yorum:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best Web Hosting Coupons