11 Mart 2011 Cuma

30. İstanbul Film Festivali Seçkisi


İstanbul Film Festivali programı 9 Mart Çarşamba akşamı gerçekleştirilen bir basın toplantısı ile açıklandı, lakin bizim cephede yaşanan toplu bunalma halleri nedeniyle yazmak bugüne kaldı. Kişisel ya da kitlesel, küçüklü ya da büyüklü depremlerle sarsılan yaşamımızda derin bir nefes alma gereksinimi ayyuka çıkmışken beliriveren kaçış hallerini seviyorum ben. Bu sene 30. yılını kutlayan İstanbul Film Festivali'nin programındaki 230 filmi incelemek ve aralarında seçim yapmak da bu 'derin bi nefes alıyoruz yükümüz ağır' durumunda sığınılacak en yakın acil çıkış kapısı.



Bu seneki festivalin içeriğinin dolu dolu olmasının yanında, 30 koca yılı devirmiş olması vesilesiyle özel bölümler ve seçkiler de programda yer alıyor. Bu bölümlerden en dikkat çekeni 19 yönetmenin Festivalin 30. Yıl kitabı için seçtiği 19 film seçkisi. Bu seçki kapsamında sinemaseverlerin festival sayesinde yakından tanıdığı yönetmenlerin İstanbul Film Festivali’nde keşfettiği usta yönetmenlerin filmleri izlenebilecek. Bu seçkide yer alan 19 film şunlar; Çığlık / Michelangelo Antonioni (Zeki Demirkubuz’un seçimi), Güz Sonatı / Ingmar Bergman (Yeşim Ustaoğlu’nun seçimi), Yaban Çilekleri / Ingmar Bergman (Pelin Esmer’in seçimi), Kötü Kan / Léos Carax (Durul ve Yağmur Taylan’ın seçimi), Keyif Evi / Terence Davies (Çağan Irmak’ın seçimi), 8½ / Federico Fellini (Uğur Yücel’in seçimi), Edmond / Stuart Gordon (Ümit Ünal’ın seçimi), Dantelci Kız / Claude Goretta (Handan İpekçi’nin seçimi), Narayama Türküsü / Shohei Imamura (Kazım Öz’ün seçimi), Mavi / Derek Jarman (Aslı Özge’nin seçimi), Cennetten De Garip / Jim Jarmusch (Mahmut Fazıl Coşkun’un seçimi), Çöl İşaretçileri / Nacer Khemir (Tayfun Pirselimoğlu’nun seçimi), Rüzgâr Bizi Sürükleyecek / Abbas Kiarostami (Seyfi Teoman’ın seçimi), Öldürme Üzerine Küçük Bir Film / Krzysztof Kieslowski (Reis Çelik’in seçimi), Shoah / Claude Lanzmann (Derviş Zaim’in seçimi),
Bataklık / Lucrecia Martel (Reha Erdem’in seçimi), Kanlı Düğün / Carlos Saura (Serdar Akar’ın seçimi), Mefisto / Istvan Szabo (Hüseyin Karabey’in seçimi), Andrey Rublev / Andrei Tarkovski (Semih Kaplanoğlu’nun seçimi).


Yapıtları ve yaklaşımıyla başta Gus Van Sant olmak üzere çağdaş ve bağımsız sinemayı etkileyen, sinemanın filozofu Bela Tarr'ın festival kapsamında İstanbul'a gelecek olması, The Turin House isimli filminin festival programında yer alması ve Tarr'ın 3 Nisan'da bir ustalık sınıfı düzenleyecek olması sinemaseverleri heyecanlandıran bir diğer haber.


İstanbul Film Festivali, 30. yılında sinema ve müzik dünyasının önde gelen iki ismini bir araya getiren benzersiz bir projeye de ev sahipliği yapacak. Fransız sinemasının en özgün auteur yönetmenlerinden Claire Denis ve filmlerinde sık sık beraber çalıştığı İngiliz rock grubu Tindersticks’i aynı sahnede buluşturacak Tindersticks: “Claire Denis Film Müzikleri 1996-2009” başlıklı konserin, dünya prömiyeri 30. İstanbul Film Festivali kapsamında, 11 Nisan Pazartesi akşamı saat 21.00’de Fulya Sanat Merkezi’nde yapılacak.


Gelelim, İstanbul Film Festivali programındaki 230 film arasından seçtiğimiz filmlere;


Uluslararası Yarışma




- Bizim Büyük Çaresizliğimiz / Seyfi Teoman



- Yolculuk / The Trip /
Michael Winterbottom



- Yaşamın Ritmi / Sound of Noise / Ola Simonsson & Johannes Stjärne Nilsson



- İmkansızın Şarkısı / Noruwei No Mori / Tran Anh Hung



Ulusal Yarışma



- Atlı Karınca / Merry - Go - Round / İlksen Başarır




- Ekümenopolis: Ucu Olmayan Şehir / Ecumenopolis: City Without Limits / İmre Azem





- Saç / Hair / Tayfun Pirselimoğlu


Akbank Galaları


- Beni Asla Bırakma / Never Let Me Go / Mark Romanek



- Kadın İsterse / Potiche / François Ozon




- Ömrümüzden Bir Sene / Another Year / Mike Leigh



- Küçük Beyaz Yalanlar / Les Petits Mouchoirs / Guillaume Canet





- Daha İyi Bir Dünyada / In A Better World / Susanne Bier




Yıllara Meydan Okuyanlar


- Özgürlük Yolu / The Way Back / Peter Weir



- Lizbon'un Gizleri / Misterios De Lisboa / Raoul Ruiz




- Buz Sesi / Le Bruit Des Glaçoins/ Bertrand Blier


Dünya Festivallerinden


- Açılış Filmi: Coppacabana / Marc Fitoussi




- Torino Atı / A Torinoi Lo / Béla Tarr & Ágnes Hranitzky


- Miral / Julian Schnabel




- Ha Ha Ha / Hong Sang-soo




- Hayatımız / La Nostra Vita / Daniele Luchetti


- Şiir / Shi / Lee Chang-dong




Genç Ustalar


- Anayurt / Chora Prolefsis / Syllas Tzoumerkas


- Konuksever / Kantai / Koji Fukada


- Elveda Taypey / Yi Ye Taibei / Arvin Chen


- Kumdan Kale / Sandcastle / Boo Junfeng


- Cinnet / Bedeville / Jang Cheol-soo


Mayınlı Bölge


- Boktan Bir Yıl / Shit Year / Cam Archer


- Artık Yıl / Ano Bisesto / Michael Rowe





NTV Belgesel Kuşağı, Bir Zamanlar Festivalde: SİYAD'ın Keşifleri, Hrant Dink Vicdan Filmleri gösterimi, Hisar Kısa Film Seçkisi ve yönetmenlerle gerçekleştirilecek söyleşiler de sinemaseverlerin mutlaka göz atması gereken bölümlerden.


Program, bilet fiyatlari ve gösterim mekanları ile ilgili detaylı bilgiyi festivalin websitesinden alabilirsiniz.


0 yorum:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best Web Hosting Coupons