7 Ekim 2009 Çarşamba

İstanbul Modern Sinema'da "Sinematek" Keyfi


Sonbaharın gelmesiyle yazın sinema salonlarından fellik fellik kaçan sinema izleyicisi birer ikişer yuvaya dönmeye başladı. Ardarda vizyona giren filmlerin yanı sıra, sinemaseverlerin ajandasında Filmekimi programı da çoktan yer aldı bile.




Şehr-i İstanbul'un sinefillere sunduğu olanaklar bu kadarla da sınırlı değil elbette. Örneğin, İstanbul Modern bünyesindeki Modern Sinema, her ay farklı bir seçkiyle seyirci karşısına çıkmaya hazırlanıyor. Modern Sinema'nın bu ayki programının 1-11 Ekim tarihleri arasındaki bölümü, İstanbul Modern'de 10 Ocak 2010'a kadar sürecek olan Sarkis "Site" sergisine paralel olarak gerçekleştirilecek ve sanatçının yapıtlarını etkileyen filmleri kapsayacak.


Bu seçki kapsamında izlenebilecek filmler arasında 2005 yapımı "Serbest Bölge / Free Zone" adlı filmle dikkat çeken İsrailli yönetmen Amos Gitai'nin "Vaat Edilmiş Topraklar / Promised Land", Fellini'nin kendi sanatsal çelişkilerinden ve yaratım sürecinden esinlenerek çektiği yarı biyografik filmi "8 1/2", Ermeni ozan Sayat Nova'nın hayat öyküsünü gerçeküstü öğelerle beyazperdeye taşıyan "Narın Rengi /The Colour of Pomegrante", Tarkovsky'nin bilinmeyen mekanlarda - zamanlarda geçen, her izlediğimde beni "lök" gibi koltuğuma çivileyen 1979 yapımı filmi "Stalker" ve Haluk Bilginer'in harkulade tiradıyla hafızamızda yer eden "Masumiyet" in başlangıcı niteliğindeki Zeki Demirkubuz filmi "Kader / Destiny" bulunuyor.



8 Ekim Perşembe


14:00 Stalker


17.00 Vaat Edilmiş Topraklar


19.30 - Kader


9 Ekim Cuma

13.00 - Sekiz Buçuk

15.00 - Stalker


10 Ekim Cumartesi

13.00 - A. M. Bach'ın Güncesi

15.00 - Narın Rengi

11 Ekim Pazar

13.00 - Stalker

15.45- Buz


4 Adam 1 Kadın Seçkisi


Ekim ayının ikinci yarısı ise, İstabul Modern Sinema "4 Adam, 1 Kadın" seçkisine ev sahipliği yapacak.15-22 Ekim tarihleri arasında, İtalyan Kültür Merkezi işbirliğiyles unulacak olan programda İtalyan sinemasının ayrıkotu, yönetmen-senarist Pier Paolo Pasolini’yi, Barok akımının ilk büyük sanatçısı Caravaggio’yu, gerçek bir edebiyat kahramanı Dostoyevski’yi, 60’ların Güney Amerikası’nda dillere destan bir pop yıldızı Tony Vilar’ı ve İtalya’nın aykırı feminist şairlerinden Sibilla Aleramo’yu konu alan filmler bulunuyor.



Fransız Yeni Dalga Akımı'nın 50. Yılı

30 Ekim - 1 Kasım tarihleri arasında Fransız Sineması'nda Yeni Dalga akımının doğuşunun 50. yılı, bu akımın önde gelen emekçilerinden olan Jean-Luc Godard, Claude Chabrol, François Truffaut ve Agnès Varda filmlerinden oluşan bir programla kutlanacak. Bu seçki kapsamında İstanbul Modern Sinema'da izlenebilecek filmler arasında ise, 1960 yapımı Serseri Aşıklar / À Bout de Souffle (Godard), izleyeni yerine mıhlayan bir gerçeklikle öyküsünü anlatan Bir Kadın Meselesi/Une Affaire de Femmes (Chabrol), Penceredeki Kadın / La Femme d'a Cote (Truffaut) ve kamerasını Fransa'nın şansonlarla bezeli romantik şehirlerinden artık sebzeleri toplayan yoksulların yaşamına çeviren Toplayıcılar / Les Glaneurs et la glaneuse (Varda) bulunuyor. Söz konusu seçkinin 17 Ekim'de başlayacak olan Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamında gösterileceğini de ekleyelim.


Detaylar için buraya tıklayabilirsiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best Web Hosting Coupons