10 Mayıs 2008 Cumartesi

İnsan Yazıyor



İSTANBUL TİYATRO FESTİVALİ “İNSAN YAZIYOR” İLE SANATSEVERLERİ İNSAN HAKLARI ÜZERİNE DÜŞÜNMEYE VE HAREKET ETMEYE DAVET EDİYOR

İKSV tarafından Aygaz ve Opet sponsorluğunda gerçekleştirilen 16. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında dünyaca ünlü koreograf Wiliam Forsyhte’ın projesi “İnsan Yazıyor”, 23 Mayıs Cuma ve 24 Mayıs Cumartesi günleri saat 20.30’da Antrepo No.3‘te sahnelenecek.

Dünyaca ünlü dansçı ve koreograf William Forsyhte’ın Columbia Üniversitesi Hukuk Fakültesi profesörlerinden Kendall Thomas ile birlikte oluşturduğu ve “İnsan Hakları”na (Human Rights) bir gönderme yaparak “Human Writes / İnsan Yazıyor” adını verdiği bu çalışması sahnelendiği her ülkede büyük ses getirdi.

Çarpıcı çalışmalarıyla tanınan William Forsyhte bu projesinde politik kimliğini ön plana çıkarıyor ve çağımızın en önemli ve güncel konusu olan “İnsan Hakları”nı ele alıyor. İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin 60. yılına adadığı bu projesinde Forsythe, İnsan Hakları Bildirgesi’nin dünyanın her yanında sürekli ihlal edildiği gerçeğini vurguluyor ve kağıt üzerine sıralanmış maddelerin yazılı sözcükler olmaktan öteye geçemediğinin altını çiziyor.

Tophane’deki Antrepo No.3’te gerçekleşecek bu etkileyici performansta The Forsythe Company’nin kırk beş dansçısı, büyük beyaz kağıt tabakalarıyla kaplanmış masaların etrafında toplanıyor. Her bir dansçı, kömür kalemlerle masaların üzerlerine İnsan Hakları Bildirisi’nden harfler, kelimeler ve cümleler yazmaya çalışırken sürekli engellerle karşılaşıyor. Bu basit fikrin uygulanması pratikte zorlaşıyor, hatta imkânsızlaşıyor, çünkü dansçıların görevi kendi hareketlerini mümkün olduğunca engellemek! Her bir çizik neredeyse dayanılamayacak bir güçlük sonucunda atılabiliyor. Kimi dansçılar birbirlerini engellemeye çalışırken, kimileri ters çevirdiği bir masanın altına girerek, kimileri kendini iplerle bağlayarak yazmaya çalışıyorlar.

Klasik anlamda bir tiyatro oyunundan çok farklı bir ortamda kurgulanmış olan bu koreografide dansçılar insan hakları ihlalleri ve insan haklarının hayata geçirme konusunda yaşanan sıkıntıları güçlü bir beden diliyle aktarıyor.

İzleyiciler insan haklarını dansçılarla beraber yazıyor!

“İnsan Yazıyor”un bir diğer çarpıcı yanı ise dansçıların yanı sıra insan hakları üzerine düşünmek ve hareket etmek isteyen izleyicilerin de koreografiye aktif olarak katılabilmesi… İzleyiciler de, kimi zaman dansçıların yazmalarına yardım ederek, kimi zaman onları engellerinden kurtararak, kimi zaman da kendi yaratıcılıklarını konuşturarak bu etkileyici performansa dahil olabilecekler…

The Forsythe Company’nin İstanbul Tiyatro Festivali kapsamındaki gösterilerinde Avrupa Dans Stajyerleri Ağı (D.A.N.C.E.) dansçılarının yanı sıra İstanbul’dan da 7 dansçı yer alıyor: Candaş Baş, Maral Ceranoğlu, Bedirhan Dehmen, Duygu Güngör, Aslı Öztürk, Mihran Tomasyan ve Şafak Uysal.


Yaklaşık üç saat sürecek performansta izleyiciler mekâna diledikleri gibi girip-çıkabilme, oturup dinlenebilme ya da performansla ilgili sohbet edebilme özgürlüğüne de sahip

“İnsan Yazıyor”, 23 Mayıs Cuma ve 24 Mayıs Cumartesi tarihlerinde Festivalin ilk kez kullanacağı Salıpazarı’ndaki Antrepo No.3’te saat 20.30’da izleyiciyle buluşacak. Biletix satış sistemi ile IKSV Binası’ndan satılan biletlerin bilet fiyatları tam 60 YTL, öğrenci 20 YTL.



Ayrıntılı bilgi için: www.iksv.org/tiyatro

0 yorum:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best Web Hosting Coupons