10 Mayıs 2008 Cumartesi

Anasının Gözü

Akşam kanalın birinde 19 Mayıs'ta başlayacak olan sigara yasağı ile ilgili olarak yapılan sokak röportajlarını izlerken 10 gün sonra sigara izmaritini yere atarsa 20 YTL ceza ödeyeceğini söyleyen muhabire vatandaşın birinin verdiği cevap: "10 gün daha atabiliriz yani..."

"İşi bilicen, işe gitmicen" vurdumduymazlığında debelenip giden bir ülkede ancak çevreci kredi kartı çıkarıp smslerle panda kurtarmakla yetinebilirsiniz. Otomobil camından atılan pet şişelere, duvar diplerinde çitlenip kabukları savrulan çekirdeklere ve de yerlere atılan sigara izmaritlerine karışmaya kalktığınızda ise ulusal bilinç uyanıverir, birdenbire kısıtlanan haklar-özgürlükler falan akla gelir, "hay tüküreyim AB standartlarının içine" serzenişleri dört bir yanı sarar. Halbuki attığı her pet şişe ile kendi suyunu kirletir, kestiği her ağaç ile kendi ekinini kurutur ve en sonunda bir bakmış ki başkasının icazetine muhtaç hale gelmiş. Cin zekası ile övünen ve hikmetinden sual olunmaz yurdum insanı bu basit mantığı nedense bilmez/görmez/bilmezlikten gelir/görmezlikten gelir.


Böyle bir memlekette orman arazilerinin turizme açılmasını sağlayacak olan yasa tasarısının yangından mal kaçırır gibi meclisten geçirilmesine şaşmamak gerekir. Memleketin ormanlarına artık Kültür ve Turizm Bakanlığı sahip çıkacaktır, böylece gelsin ultra-lüküs hepsibirarada turizm tesisleri, gitsin yalnızca birinin harcadığı su miktarı 12.000 nüfuslu bir kasabaya eş golf sahaları. Hem zaten kesilen/kesilecek ağaçların yerine nasılsa ağaç dikilecektir, korkmaya lüzum ve mahal yoktur. "Nası ossa yerine koyacaağık, ne gerek var gürültü yapmağa anlamıyos valla?" şeklinde vücut bulan şark kurnazı anlayış ile 10 gün daha sigara izmaritini yere atacağına sevinen aymaz düşünce arasında bir fark olmadığını düşünebilirsiniz haklı olarak. Türkçe'de "anasının gözü olmak" diye bir deyim vardır, yukarıdaki satırlarda bahsi geçen fırsatçıların topunun suretine pek yaraşır. Ha, bir de "senin anan güzel mi?" derler ama onun konumuzla alakası yoktur, Demet Akalın'ın pek güzide bir şarkısıdır. İçine anaların karıştığı bol argo ve bol deyim içeren Türkçe'nin konuşulduğu bu topraklarda sesini biraz yükselten "anasını da alıp gider", kafası onlarca veriye takılmış kalmış Ezgi de hepinizin topunuzun analar gününü kutlar, bu yazıyı da böylece bağlar.

0 yorum:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best Web Hosting Coupons