21 Mayıs 2008 Çarşamba

15. Uluslararası İstanbul Caz Festival'inden Seçmeler

Şu 8 Temmuz denen tarihin bir kerameti olduğunu düşünüyor ve hatta "kulaklardaki pası silme bayramı" ilan edilmesini öneriyorum. Geçen sene Antony and The Johnsons'un Şan Tiyatrosu'nda Nina Simone'dan, Bryan Ferry'den ve Scott Walker'dan aldığı ilham ile yarattığı, sonra da özgürce uçmaları için saldığı kız kuşlar şakımıştı Şan Tiyatrosu'nun yıkıntıları arasında. Bu sene ise aynı tarihte Rufus Wainwright Aya İrini'den seslenecek. Bana da bir yandan müziği dinlerken bir yandan da bu güzelim kilisenin küçük parmaklıklı pencerelerine dalıp gitmek düşecek. 8 Temmuz akşamı gökyüzü açıktan koyuya değişirken Rufus'un bir Judy Garland, bir Leonard Cohen ve elbette kendisi olmasını izlemek güzel olacaktır eminim ki.


Sanat etliye sütlüye dokunmalı mıdır yoksa yalnızca bireylerin haz duyusuna hitap etmek için mi vardır? Sanatçı politik tavrını ortaya koymalı mıdır, yoksa sanat yalnızca taşan egosunu tatmin etmek isteyen yaratıcı insanların işi midir? Siz bu sorular üzerinde fikir yürütedurun, ben cevabımı buldum: Caetano Veloso. Açık Radyo'da birkaç saat boyunca Veloso anlatan Uğur Yücel'in kulakları çınlasın: Rakı masamın baş tacı akşamcılarından olan Veloso, 10 Temmuz akşamı İstanbul'da ilk defa sahne alacak ve bana göre kendisi Caz Festivali'nin assolisti.


Geçtiğimiz aylarda İstanbul'a gelen Dee Dee Bridgewater, Nina Simone anısına verilecek özel bir konser için 15 Temmuz'da yeniden İstanbul'da. Bridgewater'a Stacy Kent, Raul MidÓn ve Sibel Köse & Schackman Band eşlik edecek. Nina Simone ve İstanbul birarada nasıl bir etki bırakacak, doğrusu merak ediyorum.




Kış boyunca dört duvar arasında kapalıyken dinlediğimiz müzisyenleri canlı canlı dinlemek İstanbul'un nemden yapış yapış yaz gecelerini biraz olsun çekilir kılacağa benziyor. 14 Temmuz gecesi şehrin bunaltılarından biraz olsun kurtulmak isteyenlerin derdine Yasmin Levy'nin harcını Anadolu'nun, Balkanlar'ın, Ortadoğu'nun ve İspanya'nın ağıtlarından, sefarad alemlerinden ya da çingenelerinden karan müziği derman olabilir.



Evet, 15. Uluslararası İstanbul Caz Festivali programı açıklandı, duymayan kalmasın. Kimse bilet almakta geç kalmasın, ortalık değerbilmez jet sosyeteye kalmasın.


Miuuuuuvvvv:


Rufus'tan Everybody Knows yorumu


Tadımlık Rufus


Yasmin Levy'den İrma Kero yorumu

0 yorum:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best Web Hosting Coupons