15 Haziran 2008 Pazar

İnce ince bindirmece...

Hergün binlerce insan süpermarkete alışveriş yapmaya gidiyor. Hergün onbinlerce ürün binbir türlü müşteri ile uğraşmaktan fenalık geçiren asgari ücretli kasiyerlerin elinden geçip evlerin dolaplarına giriyor. Peki onlarca çeşit arasından seçtiğiniz ürünün etiket fiyatı ile kasada ödediğiniz fiyat aynı mı?




Değil. Çoğunlukla 0,55 YKR, 1,99 YTL, 3,49 YTL gibi küsüratlı etiketlerine aldanarak ucuz addedip satın aldığınız ürünlerin fiyatları her nedense kasaya gelene kadar 0,10 ile 0,20 YKR artıveriyor. Bu yuvarlamayı siz parayı tamamlamak için efil efil cep karıştırıp tatlı canınızı sıkmayın diye yapmıyorlar tabi ki. Bir kalem ürün için fazla kaale almadığınız birkaç kuruşluk aldatmaca, toplu alışverişinizin faturasına 2 ila 5 YTL arası bir "bindirme" olarak yansıyor. Bir süpermarketten bir günde alışveriş yapan kişi sayısı düşünülürse, gün sonunda ufacık tefecik kuruşcuklardan elde edilen karı siz varın hesaplayın. Bu kandırmacanın farkına vardığımdan bu yana sıranın arkasında homur homur homurdanan insanlara aldırmadan önce kasiyerlere, akabinde kasaya çağırdıkları sorumlu ya da müdür, her ne diyorlarsa onlara malum el hareketini de icra ederek "maşşalah, farkına varmasak her birinden bir kuruş, onundan on lira bindireceksiniz!" diye üç kuruşumun hesabını sormayı huy edindim. Çoğunun tepkisi "etiket yanlış basılmıştır hanfendü, şimdilik gördüğünüz fiyattan alın, bir daha bu sorun yaşanmayacak." oluyor. Benim aldığım maaşa kimse yanlış etiket basmadığına ve cebime girene kadar zaten orasından burasından kırpıştırıldığına göre göstere göstere soyulmaya hiç niyetli değilim doğrusu. Soyulmaya karşı değilim ama bu anlamda değil...(bknz: teşbih)


Ha, bile göstere gerzek yerine konulup söğüşlenmeyi kabul eden varsa fiyata itiraz edildiğinde "bir-iki kuruşun da hesabını mı yapıyorsun, uzatma hadi be kardeşim!" diye homurdanmaya ve söylenmeye devam eder, durur. Ben de bıyık altından gülüp "müstahaktır" der, geçerim. Yaparım.

0 yorum:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best Web Hosting Coupons